Rezerve krvi na minimumu

PANČEVO, 10. januar 2017. (TV Pančevo) - Nakon novogodišnjih praznika, rezerve krvi u pančevačkoj Službi za transfuziju su na minimumu. Posevno su niske rezerve nulta negativne krvne grupe. U današnjoj akciji u Kačarevu, krv je dalo 14 meštana, a iz Službe apeluju na dobrovoljne davaoce da se odazovu pozivu i dodju svakog radnog dana od 7 do 15 sati.

Zbog svakodnevne potrošnje velikog broja jedinica krvi , u Službi za transfuziju reserve krvi su na niskom nivou. Od 1. januara krv je dalo 62 dobrovoljna davaoca,kaže dr Radmila Railić Ristovska, transfuziolog:

- Danas je naša ekipa bila na terenu u Mesnoj zajednici u Kačarevu. Krv je dalo ukupno 14 davalaca. Akcija je bila nešto slabije posećena, pretpostavljamo da je razlog epidemiološka situacija, odnosno viroze koje su trenutno aktuelne.

Dodatni problem u obezbeđivanju rezervi krvi nastao je nakon otkazivanja akcije u Azotari, napominje dr Ristovska:

Došlo je 15 davalaca iz Azotare, ovde kod nas u Transfuziju, a ono što je bilo uobičajeno u ta dva dana, očekivali smo da sakupimo 70 jedinica krvi. Znači upravo je to napravilo deficit koji se do danas proteže.

I pored niskih zaliha, u Opštoj bolnici svi operativni program odvijali su se redovno:

- Hoću da istaknem da su i veliki potrošači i pacijenti koji ne idu na operacije, već koji su bolesni na drugi način, znači koji imaju sekundarne anemije kao posedice teških gastro-intestinalnih krvarenja, za čije lečenje se svakodnevno troši veliki broj krvi.Krv mogu da daju sve punoletne osobe od 18. do 65. godine, svi koji imaju više od 50 kilograma i svi koji su zdravi. Znači osoba mora da bude potpuno zdrava, u odnosu na epuidemiološku situaciju nijedna viroza ne dolazi u obzir. Svi koji su bili bolesni, moraju najmanje dve nedelje da budu zdravi, dve nedelje posle upotrebe antibiotika ili nekih drugih lekova, tek onda mogu da daju krv.Naša služba prima davaoce svakog radnog dana od 7 do 15 sati, subotom od 8 do 13. Ukoliko neko nije siguran da li je podoban, da li odgovara, uvek u razgovoru sa našim osobljem, možemo zajedno da zaključimo da li taj neko može da da krv ili ne.

U narednom periodu, slede dve akcije, 16. januara u Starčevu i 19. januara u Beloj Crkvi.A do tada lekari iz Službe za transfuziju apeluju na sve dobrovoljne davaoce da pomognu, kako bi se nastavilo lečenje svih pacijenata kod kojih je neophodna primena krvi u lečenju.