Rekonstrukcija spomenika crvenoarmejcima

PANČEVO, 13. septembar 2017. (TV Pančevo) – Spomenik crvenoarmejcima, koji se nalazi na pružnom prelazu u Vojlovici, počeo je da se obnavlja. Kompletna restauracija i konzervacija biće završene do kraja septembra. Vrednost radova je 650 hiljada dinara, a finasira ih Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Spomenik crvenoarmejcima u Vojlovici, najstariji je spomenik posvećem oslobodiocima Pančeva. Otkriven je 29. novembra, 1946. godine, samo godinu dana nakon konačnog oslobođenja od okupatora. Nalazi se na mestu gde su bili sahranjeni borci Crvene armije koji su pogunuli tokom oslobađanja Pančeva.

- 11. septembra započeti su radovi na rekonstrukciji spomenika palim crvenoarmejcija u Vojlovici. Radi se o potpunoj rekonstrukciji svih delova koji su oštećeni, spomenik i plato pored spomenika, ograde, stubova ograde i lanaca od kovanog gvožđa -kaže Jasmina Vujović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ovaj spomenik u Vojlovici, jedan je od tri takva u gradu. Jedan se nalazi na raskrsnici Ulica Oslobođenja i Lava Tolstoja, dok je drugi u Knićaninovioj ulici. Svi ovi spomenici crvenoarmejcima i partizanima bili su i grobnice sve do 1962. godine, kada su izvršene ekshumacije i posmrtni ostaci opreneti su u spomen kosturnicu na Gradsko groblje u Vršcu, gde su sahranjeni svi koji su poginuli u borbama za oslobađanje Južnog banata, kaže Slobodanka Perović, istoričar i konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

- Oni su svedočanstvo istorijskog događaja koji se sada u školama malo i spominje. Deca malo znaju o oslobođenju o II Svetskom ratu. Pored mesta koje obležavaju, svi spomenici imaju i edukativnu ulogu. Da naučimo nešto o događajima koji su se desili u prošlosti, da pamtimo te ljude koji su svoje živote dali za oslobođenje od fašizma - izjavila je Slobodanka Perović, konzervatorka.

Predviđeno je da se radovi završe za 21 radni dan. Vrednost radova je 650 hiljada dinara, a finasira ih Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.