Redovno davanje krvi

 

PANČEVO, 14. jun 2017. (TV Pančevo) - „Ne čekaj nezgodu preduzmi nešto daj krv, daj sada, daj redovno„ - moto je Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14. jun. Služba za transfuziji krvi zajedno Crvenim krstom Pančevo danas je organizovala akciju na šetalištu Korzo gde su delili flajere građanima kako bi im usmerili pažnju na značaj dobrovoljnog davanja krvi.

Godišnje se u svetu prikupi 108 miliona jedinica krvi, u Srbiji 243 hiljade, dok u Pančevu se zahvaljući akcijama i humanim ljudima, obezedi dovoljna količina dragocene tečnosti koja spasava nečiji život.

- U celom svetu i u Pančevu želimo da javnosti skrenemo pažnju na značaj krvi kao skupocenog leka i na to da je veoma bitno da su rezerve krvi u transfuziji stabilne kako bi smo praktično svi bili bezbedni. Srbija spada u srednje razvijene zemlje ali ima dosta visok procenat davalaca krvi, u Pančevu takođe. Pet ipo hiljada doza krvi je dovoljno za lečenje svih naših sugrađana. Sve jedinice krvi u Srbiji pa i u Pančevu su testirane na četiri markera HIV, Hepatitis C, B i sifilis - rekla je dr Radmila Rajlić Ristovska iz Službe za transfuziju.

Od samog početka kada je u Pančevu oformljena Služba za dobrovoljno davanje krvi Jovan Alterov je davalac koji je krv dao 65 puta.

- Prvi put sam dao krv, osećam se dobro i počeo sam da krv dajem još kao aktivista Crvenog krsta kada je ovu službu oformio doktor Jovan Milanović - objasnio je Jovan Alterov dobrovoljni davalac.

Zahvaljući redovnim akcijama i davaocima koji dolaze u Službu pančevačke transfuzije zalihe su stabilne. U narednoj akciji učestvuju i zaposleni Regionalne RTV Pančevo.

- 21 juna od 7 do 14 sati u Foajeu Kulturnog centra biće organizovana redovna akcija „Radost davanja“ gde je inicijatror RTV Pančevo i svi koji su neinstitucijalno vezani preko posla, za svoje opredeljenje da budu davaoci - objasnio je Đura Bugarski iz Crvenog krsta Pančevo.

Ne smemo zaboraviti da je transfuzija krvi ključna komponenta u hitnom medicinskom zbrinjavanju pacijenta jer ova dragocena tečnost spasava život.