Razmena iskustva Srbije i Slovenije

PANČEVO, 16. april 2018. (TV Pančevo) – Osnovna škola “Olga Petrov” iz Brestovca pobratimljena je sa školom iz Slovenije. Početkom ove godine su naši učenici posetili Sloveniju, a u planu je da nam oni uzvrate posetu.

Učenici osnovne škole Olga Petrov iz Banatskog Brestovca, petnaestoro njih u pratnji nastavnika, u februaru su posetili učenike osnovne škole Viden. Tom prilikom zajedno sa svojim drugarima iz Slovenije učestvovali su na Tuljskom karnevalu održanom...

Naša škola saradjuje sa svim školama u opštini i van opštine, međutim ono što je novina od ove godine je da je naša škola pobratimljena u februaru sa školom Viden iz ....Naši učenici njih 15 u pratnji nastavnika, bila su u poseti učenicima u školi iz Vidma. Tamo smo zajedno učestvovali na njihovom tuljskom karnevalu , obilazili smo nastavu tako da pored razmene iskustava što se tiče učenika takođe bili smo i na razmeni iskustava u obrazovanju – rekla je Daliborka Bojković Breti, direktorka škole “Olga Petrov”.

- Planirano je da deca iz Slovenije dođu u naš grad u junu kada će sa vršnjacima iz osnovne škole "Olga Petrov" učestvovati na Pančevačkom Karnevalu.

Planiramo pošto oni dolaze kod nas u junu mesecu takođe da učenici iz Slovenije učestvuju sa našim učenicima na Karnevalu. Pošto smo uspostavili saradnju sa Turističkom organizacijom Pančevo, da obiđu grad i da im se pokažu sve znamenitosti i da se voze katamaranom. Takođe u našoj školi će tada biti organizovan seminar, stručno usavršavanje za kolege iz Slovenije. Smatramo da bez obzira koliko mi u Srbiji mislimo da nemamo šta da pokažemo, itekako imamo – dodala je Breti.

Direktorka škole ističe da su prilikom posete Sloveniji insistirali da pričamo na maternjem jeziku, kako bi učenici naučili nešto novo.

- Prilikom posete Sloveniji, to im je bio prvi kontakt sa učenicima iz Slovenije, ono na čemu smo mi insistirali je da deca ni naša ni njihova ne govore na Engleskom jeziku već da strogo govore na svojim maternjim jezicima i bilo nam je važno da nauče bar deset reči Slovenačkog i obrnuto da Slovenci nauče Srpski i to je cilj koji želimo da postignemo. U planu je ako budemo u mogućnosti da od prvog septembra počnemo izučavanje Slovenačkog jezika u Banatskom Brestovcu.