Ravna stopala - odgovornost roditelja

PANČEVO, 11. jul 2018. (TV Pančevo) – Ravna stopala su veoma čest problem zbog koga roditelji potreža pomoć lekara. Ukoliko se dete bavi sportom problemi ravnoh stopala često se otkriju prilikom sistematskih pregeda.

Broj dece koja muče muku sa ravnim stopalima nije mali. Zbog ravnih stopala deca imaju često tegobe bol i težina u nogama, trapavost pri kretanju, bol u kičmi,čak i glavobolja. Roditelji najčešće očekuju da će se to samo ispraviti a pomoć lekara potreže tek kada je pomalo kasno.

Mnogo dece dolazi tek kada počinju da nose uloške i da radi vežbe i priajvljuje da je ustvari problem sa ravnim stopalima a da to ranije nije prepoznato. Deca od momenta prohodavanja hodaju sa takvim stopalima imaju bolove u nogama, grčeve u listovima registruju kao normalno stanje.Problem uglavnom otkrivaju roditelji , primete kako im dete malo čudno hoda Broj dece koja imaju neke od problema ravnih stopala je do 40 posto. Sami smo negde odgovorni jer decu nosimo ili vozimo u kolicima do treće godine kada se svod stopala formira.

U procentu oko 40 posto javlja se problem sa ravnim stopalima i najvećoj meri se mogu ispraviti.

U odseku Sportske medicine taj problem može da se verifikuje, putem digitalne potografije i svako dete kome se otkrije problem dobija odgovarajući set vežbi i nažalost deca koja imaju veći problem dobijaju i preporuku za nošenje uložaka.

Ravna stopala prvo primete roditelji, zatim pedijatar koji ukoliko je potrepno upućuje kod ortopeda. Deca koje se bave sportom sa dijagnozom ravnih stopala susreću se kod specilaiste sporteske mediciene. Blagovremeno vežbe i ulošci mogu dosta da pomognu i spreče tegobe koje se javljaju u kasnijim godinama među kojima je čest problem sa kičmom.