"Pokladne maske" u Muzeju

PANČEVO, 12. februar 2018. (TV Pančevo) – U Narodnom muzeju organizovana je radionica za decu pod nazivom „Pokladne maske“. Na radionici su učestvovali učenici nižih razreda Osnovne škole „Đura Jakšić“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i deca iz vrtića „Kekec“.

Deca su na radionici „Pokladne maske“ imala priliku da se upoznaju sa time šta su poklade. Kroz edukativno-kreativni rad mališani su naučili nešto o tradiciji i verovanjima i bili u prilici da i sami naprave svoje pokladne maske. Organizator i realizator radionice mr Aleksandra Golubov, kustos i muzejski pedagog, ističe da je ideja da se Narodni muzej aktivnije uključi u edukaciju dece, kroz ove radionice, koje su u skladu sa nastavnim planom i programom.

- Trudimo se da decu upoznamo, na drugi način sa gradivom, koje oni rade u školi. U okviru narodne tradicije, između ostalog, deca uče i o verovanjima vezanim za naše podneblje. Jedan od njih su i poklade. Ideja je bila da niže razrede osnovnih škola i predškolsku decu upoznamo sa pokladama, tačnije, kakvo je to verovanje i šta ono sve podrazumeva. Pored edukativnog, važno je da deci bude i zanimljivo. Imamo kreativni deo, gde će oni sami moći da naprave pokladne maske. Radionica se sastoji iz dva dela. U prvom upoznajemo decu sa običajima na našem području, gde mogu i da vide fotografije iz zbirke našeg muzeja vezane za ovu temu. Nakon toga dobijaju materijal našeg odeljenja, imaju primere po kojima mogu da rade, pa onda „mašti na volju“ – svako dete pravi svoju masku – izjavila je mr Aleksandra Golubov.

Aleksandra Golubov kaže da postoji ideja da se napravi mala izložba, na kojoj će se naći radovi đaka, koji su nastali u saradnji pančevačkog Narodnog muzeja sa školama.

- Ovom prilikom pozvali smo decu iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, „Đura Jakšić“ i iz predškolske ustanove „Kekec“. Deca su se odlično pokazala, usvojila su znanje, naučila su nešto novo, shvatila zašto se nešto radi danas, jer su čuli za karnevale i velike bundeve, koje se prave za Noć veštica, a nisu znali za poklade, koje se i dan danas praktikuju u nekim delovima Vojvodine. Sada smo im proširili znanje, a pružili smo im mogućnost da i sami kreiraju jednu takvu masku – rekla je Aleksandra Golubov.

Poklade su verovanja povezana sa starim Slovenima. Ovaj veseli praznik se obeležava dan pred početak velikog uskršnjeg posta, kada bi trebalo odbaciti sve zle misli i posvetiti se uživanju.