"Izađi mi na teglu" po treći put u Banatskom Karlovcu

PANČEVO, 11. septembar 2017. (TV Pančevo) - U Banatskom Karlovcu, po treći put održano je takmičenje „Izađi mi na teglu“. Učestvovalo je 14 ekipa iz Alibunarske opštine, a najbolji ajvar spremila je Ljubonka Gačanović sa ekipom “Ljuba i očajne domaćice” iz Banatskog Karlovca. Najbolji ajvar majstor iz Banatskog Karlovca, predstavljaće opštinu Alibunar na završnom takmičenju 14. oktobra u Sokobanji, gde će 30 najboljih ekipa iz cele Srbije se takmičiti za titulu „Kralja ajvara“.

Banatski Karlovac po treći put bio je domaćin takmičenja „Izađi mi na teglu“. Varjače, šerpe i tajne sastojke, ukrstilo je 14 ajvar majstora iz Alibunarske opštine sa svojim ekipama u takmičenju ko će napraviti najbolji ajvar. Manifestaciju je kao i prethodne 3 godine podržala opština Alibunar i Turistička organizacija Alibunara.

- Opština Alibunar poslenjih nekoliko godina ulaže mnogo truda na nekom novom zapošljavanju, očuvanju tradicije, gradnji infrastrukture. Mi moramo da održimo ono po čemu smo prepoznatljivi. Svaki brend, odnosno brendiranje daje dodatnu vrednost. Jedno je kada se ajvar kuva u kući, a drugo kada se ovako sprema i dobije neka priznanja. Udruženja žena mogu u ovom da pronađu sebe i da ostvare i neki profit - rekao je Predrag Belić predsednik Opštine Alibunar.

Dobar ajvar podrazumeva dobu crvenu papriku koja se ispeče, samelje i nakon toga ukuva ili zapeče, kažu ajvar majstori sa kojima smo razgovarala. O tajnama, šta njihov ajvar odvaja od drugih, kaže neće da pričaju jer više ne bi bile tajne.

- Dobra paprika, tajni nema. Da se dobro ispeče, i sve je posle lako. Plavi patlidžan, beli luk, ko voli ljuta paprika. U tom slučaju ajvar nemože da omane - rekla je Ljubinka Gačanović – Ljuba „Ljuba očajne domaćice“.

- Tajna dobrog ajvara je da bude dobar. Tajna se ne otkriva. Paprike moraju dobro da se ispeku, da se urede, da se dodaju začini, a to svako radi na svoj način - kaže Milica Đokić Udruženje žena „Unikat“.

- Ima tajna. Tu tajnu je doneo jedan deda sa Solunskog fronta. Potrebno je da imate kvalitetnu papriku. Ako je loš materijal od toga ništa ne možete da napravite. Potrebno je duže kuvanje, i da se na kraju zalije vrelim uljem. To je ono što ja znam - objašnjava Aleksandar Jakovljević „Kelja i drugovi“.

Manifestacija „Izađi mi na teglu“, traje već 4 sezonu. Do sada je održana u preko 60 gradova širom Srbije, a ove sezone biće održana u 30. Cilj manifestacije je da se pronađe najbolji recept za ajvar u Srbiji, kaže Ljiljana Vukotić, jedan od organizatora.

Sve je krenulo iz šale. Iz osnovne priče da svi misle da se u njihovoj kući pravi najbolji ajvar. Mi smo odlučili da potražimo gde se to zapravo kuvaju najbolji ajvari, koji su sve to tajni recepti i sastojci. Lepo nam je na ovom putu, svašta smo videli. Razne načine pripreme i razne sastojke. Ali ipak na kraju se ispostavi da je najbolji onaj tradicionalni recept za ajvar - rekla je Ljiljana Vukotić organizator.

Finale manfestacije biće odfržano u Sokobanji 14. oktobra. Tada će 30 najbolji ajvar majstora iz cele Srbije se takmičiti za titulu „Kralja ajvara“ u ovoj sezoni. Pobednik dobija redizajnirani model šporeta smederevac i poklon karticu banke.