Prvi upravnici zgrada pred ispitom za licencu

PANČEVO, 16. jul 2017. (TV Pančevo) – U Privrednoj komori Srbije prošao je prvi ciklus obuke budućih profesionalnih upravnika zgrada. Kada dobiju licencu, postaće deo registra upravnika, i žitelji zgrada u kojima nema dogovora o predsedniku skupštine stanara moći će da ih izaberu da za novac upravljaju njihovom zgradom.

Skupština Srbije usvojila je u decembru prošle godine Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji predviđa da svaka zgrada ima registrovan kućni savet i upravnika zgrade. Ratko Vukelić je taj posao zvanično obavljao do pre dve godine, ali i od kada je podneo ostavku na mesto predsednika skupštine stanara, pojedini poslovi u zgradi padali su na njegova leđa.

Iako Zakon obavezuje stanare u zgradama da imaju skupštine i nekoga ko će biti zadužen za rešavanje problema, zgrada u kojoj živi Ratko Vukelić dve godine je bez predsednika skupštine.

Obaveze predsednika skupštine stanara su da rešava i sitne, ali i krupne probleme. Neće to uvek biti velike investicije, ali fasada koja pada sa zgrade i nekoga može da povredi ili da nekome ošteti automobil zahteva hitnu reakciju. Ako u zgradi nema dogovora, za rešavanje takvih situacija žitelji zgrade moraće da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije.

U Privrednoj komori Srbije prva grupa budućih profesionalnih upravnika zgrada prošla je obuku, i trenutno čeka polaganje ispita za licencu. Kako smo nezvanično saznali, i jedan Pančevac završio je obuku, i po dobijanju licence biće deo jedinstvenog registra profesionalnih upravnika. Tada će žitelji zgrada u kojima ne mogu da se dogovore o predsedniku skupštine stanara, moći da ga angažuju i povere mu zgradu na upravljanje.