Probni test osmaka za malu maturu

PANČEVO, 14. april 2018. (TV Pančevo) – Probni ispit pred malu maturu, za pančevačke, kao i za sve osmake u Srbiji, počeo je u petak, 13. aprila proverom znanja iz matematike, a sutradan iz maternjeg jezika i kroz kombinovani test iz biologije, hemije, istorije, geografije i fizike.

Probnim testom, učenici osmog razreda imali su priliku da u petak i subotu osete atmosferu ispita kojih ih za dva meseca očekuje na maloj maturi. Zadaci na probnom testu su, kao što će biti i u junu, podeljeni na tri nivoa : osnovni, srednji i napredni. U pančevačkoj Osnovnoj školi “Bratstvo i jedinstvo” osmaci su odgovorno i ozbiljno pristupili probnom testu, kao da su zaista na maloj maturi.

Mali maturanti su jednoglasni da im probni test pomaže da se bolje pripreme za junski ispit, a svima je matematika najveći izazov.

Pripreme za malu maturu pedesetoro učenika u Osnovnoj školi “Bratstvo i jedinstvo” počele su još u oktobru prošle godine, a profesori su saglasni da će probni test deci mnogo značiti.

Probni test će pokazati i kritične tačke koje se do male mature mogu sanirati, ali značajan je i da bi deca osetila važnost male mature i odgovornosti za rezultate.

Za razliku od prethodne godine, maturantima je povećan broj bodova koji mogu da osvoje na testovima, a smanjen je za uspeh u školi. To znači da će osmaci moći da osvoje najviše 60 bodova na testu a za uspeh u školi maksimum 40. Ukupan broj bodova koji mogu da osvoje na maloj maturi ostao je nepromenjen - 100.

Malu maturu učenici osmog razreda u Srbiji polagaće18,19. i 20. juna.