Preventivni pregled za zaposlene u RTV Pančevo

PANČEVO, 20. mart 2017. (TV Pančevo) – Preventivni centar Doma zdravlja organizovao je danas akciju za zaposlene u Regionalnoj Radio televiziji Pančevo. Dvadesetoro zaposlenih uradilo je osnovne laboratorijske analize i kod većine је otkriven povišen nivo masnoća u krvi. Žene su ovom prilikom dobile mogućnost da bez zakazivanja za vikend obave mamografju i ultrazvučni pregeld dojke.

Nepravilna ishrana, manjak fizičke aktivnosti i loše životne navike među kojima stres zauzima visoko mesto, razlozi su što se kod velikog broja ljudi prilikom preventivnih pregleda javljaju povišene vrednosti masnoća u krvi. Tako je bilo i kod zaposlenih u RTV Pančevu .

- U suštini su rezultati dobri, malo povišeni šećer i trigliceridi i doktorka kaže da je verovatno zbog ishrane. Treba izbaciti brzu hranu a ubaciti više povrća i voća. Dosta mi znači ovakav pregeld jer terba iskoristiti svaku prilku da proverimo svoje zdravlje – izjavio je Aleksandar krstić, snimatelj.

-Preventivni centar već drugu godinu organizuje ove fenomenalne akcije , odlazi u sela u kolektive i to je veoma dobro za sve i inzvaredan potez Preventivnog centra. Moji rezultata s obzirom na to da imam 66 godina su odlični. Malo je povišen pritisak ali se to leči – rekao je dragan Vujačić, novinar.

Posle obavljenog preventivnog pregleda, zaposleni u RTV Pančevo su od lekara dobili savete kako da loše rezultate dovedu na želejne vrednosti.

- Što se tiče slabe tačke zaposlenih na TV Pančevu definitivno povišeni holesteroli, trebalo bi na tome raditi da se definitivno jave u naše savetovalište za ishranu u Preventivnom centru Doma zdravlj gde bi detaljnije dobili savete kako ishranom mogu to da regulišu. Ukolko to nije dovoljno upućuju se lakaru na dodatne analize. Sam povišen nivo holesterola dovodi do taloženja u krvnim sudovima i kasnije za srčane tegobe i moždani udar – rekla je dr Dragana Marković, iz Preventivnog centara Doma zdravlja.

Povodom 20. marta kada se obeležava Dan borbe protiv karcinoma dojke, zaposlene žene u RTV Pančevo dobile su mogućnost da zakažu mamografiju i ultrazvučni pregled dojke.

- Zaposlene u RTV Pančevo su evidentirane ukoliko žele da dođu na ultrazvučne pregled u petak i subotu i mamografiju. Svaka žena starija od dvadeset godina treba da radi samopregled dojke, a i da se javi da se urade kontrolni pregledi kod kliničkog lekara – rekla je ton dr Dragana Marković.

Nažalost zaposleni u RTV Pančevo nisu iskoristili mogućnost da urade preventivni pregled na karcinom debelog creva jer niko nije doneo uzorak stolice kako bi se obavio hemokult test.