Preventivni pregled povodom Svetskog dana srca

PANČEVO, 26. septembar 2018. (TV Pančevo) – Povodom Svetskog dana srca, na platou ispred Gradske uprave Opšta bolnica u saradnji sa Domom zdravlja, Službom Hitne pomoći i Zavodom za javno zdravlje organizovali su zajedničku akciju preventivnih pregleda povodom 29. septembra Svetskog dana srca.

Preventivni pregledi povodom Svetskog dana srca imaju za cilj da ukaže na faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Iako postoje faktori rizika na koje nije moguće uticati poput genetike, pola i starosti, veliki „krivci“ za nastanak kardiovaskularnih bolesti su i loše navike kao što su pušenje i gojaznost, zatim visok krvni pritisak i dijabetes, koji su prema rečima lekara, preventabilnog karaktera.

Preventivni centar Doma zdravlja često organizuje akcije preventivih pregleda kako bi sugrađani mogli na vreme da otkriju faktore rizika ukoliko postoje.

Pored zaposlenih u Gradskoj upravi koji su imali mogućnost da izmere krvni pritisak i provere osnovne analize, to su imali mogućnost da urade i sugrađani.

Akcija je bila uspešna, preko 65 sugrađana proverilo je svoje zdravstveno stanje. Sledeća akcija Preventivnog centra Doma zdravlja planirana je za 29. septembar, za žitelje Banatskog Novog Sela, u Domu kulture od 8 do 10 sati.