"Pozorišni vremeplov" u Domu omladine

PANČEVO, 6. novembar 2017. (TV Pančevo) – Pod pokroviteljstvom Ministarstva informisanja i kulture, u Domu omladine od 1. do 5. novembra organiozovana je radionica za decu "Pozorišni vremeplov", koja pruža deci saznanja o pozorištu i kako nastaje pozorišna predstava za najmlađe.

"Pozorišni vremeplov", radionica za decu koja je od 1. do 5. novembra organizovana u Domu omladine, ima za cilj da kroz igru, kostime i crtanje objasni deci šta je pozorište i gluma, da shvate kako nastaje jedna pozorišna predstava za najmlađe.

- Deca uče o pozorištu zašto je ono važno, kroz kostim, scenografiju i režiju, zatim odlaze u Apolo u nedelju, gde će od 12 časova gledati pozorišnu predstavu i zajedno sa svojim predavčima i glumcima iz predstave analizirati kako to ide i šta su sve naučili. Projekat je vrlo lepo osmišljen - rekao je Nemanja Blagojević, organizator programa Doma omladine.

Deca su prolazila različite discipline u radionici "Pozorišni vremeplov" zajedno sa edukatorima, koji su im objašnjavali sve o pozorištu i načinu na koji prestava nastaje.

- "Pozorišni vremeplov" edukativna je radionica koja je koncipirana tako da decu nauči nešto o pozorištu. Zapravo, naša ideja je da stvorimo mladu obrazovanu pozorišnu publiku. Mi to radimo kroz radionice o istoriji pozorišta i prolazeći kroz različite discipline. Kroz četiri dana, na sat vremena menjaju disciplinu, pozorišnu, u kojoj učestvuju u scenografiji, kostimografiji, režiji i glumi - kaže Ivana Mitrović, producent.

Deca nisu krila zadovoljstvo da im se radionica "Pozorišni vremepolov" izuzetno dopada.

- Meni se dopalo kada smo crtali, moja tema je bila Mala Sirena, ali sada je sirena dečak, a devojčica princeza.

- Ovde smo se igrali, a na prethodnoj radionici zadavali su nam teme. Trebalo je da nacrtam Ivicu i Maricu u Njujorku.

- Ja sam se ovde prijavila da bih nešto novo naučila o glumi, dopada mi se što smo naučili i lepo se igramo.

U Domu omladine poslednjih mesec dana deca mogu da pohađaju svakog vikenda školu karikature koju vodi ilustrator Nikola Dragaš, takođe radi i Foto-klub omladine, koji vodi Aleksandar Stojković. Sve radionice za decu i omladinu su besplatne.