Povoljno i kvalitetno na pančevačkoj Stomatologiji

PANČEVO, 16. jul 2017. (TV Pančevo) – Povoljne cene i kvalitetna usluga razlog su velikih gužvi na Stomatološkom odeljenju Doma zdravlja. Načelnik ove službe, doktor Tihomir Mrenović, naglašava da, iako pacijenti malo duže čekaju, veliki broj njih ima pravo na besplatne stomatološke usluge, i to treba da iskoriste, dok ostali osiguranici zube popravljaju po povoljnim cenama.

U Domu zdravlja, na Stomatološkom odeljenju, rade lekari specijalsiti svih grana stomatologije. Specijlalisti stomatološke protetike, oralne hirurgije, dečiji stomatlog, specijalista za ortopediju vilice. Na jednom mestu pacijenti tako mogu da dobiju pravu dijagnozu i kvalitetnu uslugu. Kada se tome dodaju i povoljne cene, jasno je zbog čega mnogi Pančevci ukazuju poverenje zaposlenima na Stomatologiji Doma zdravlja, ističe načelnik ove službe doktor Tihomir Mrenović.

- Najbitnije je da se obraćaju našoj ustanovi pacijenti koji su iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, jer dobijaju usluge bez ikakve nadoknade. To su deca do 18 godina, studenti do 26 godina, trudnice, porodilje do godinu od kada su se porodile, nezaposleni, socijalni slučajevi, žrtve nasilja u porodici osiguranici romske nacionalnosti. To su pacijenti koji imaju više od 65 godina u izradi totalnih i parcio pločastih zubnih proteza – rekao je dr Tihomir Mrenović.

Usluge koje stomatolozi i tehničari najčešće pružaju pacijentima su plombiranje i vađenje zuba, kao i izrada proteza.

- Kako se to u narodu kaže, bele helio plombe na prednjim zubima koštaju 1.200 dinara, a na bočnim zubima 1.400. Crne plombe, bez obzira koja je površina, koštaju 1.100 dinara. Vađenje zuba sa anastezijum 800 dinara, ako je došlo do preloma vrha korena i vađenje radi oralni hirurg, to je 3.600. Veliki broj pacijenata radi uklanjanje naslaga i to je 800 dinara – objašnjava dr Tihomir Mrenović.

Zbog velikog broja pacijenata na odseku stomatološke protetike i samo jednog lekara specijaliste za izradu krunica, mostova i nadogradnje, intervencija se čeka do dva meseca. Za totalne i parcijalne proteze čeka se i do godinu dana. Plombiranje zuba pacijenti zakazuju do mesec dana unapred, u zavisnosti koji im je izabrani stomatolog.