Povećan broj pacijenata u ZS Gornji Grad

PANČEVO, 13. april 2018. (TV Pančevo) – Nagle promene vremena loše utiču na hronične bolesnike ali i na potpuno zdarve osobe. Poslednjih dana u Zdravstvenoj stanici Gornji grad povećan broj pacijenta zbog visokih vrednosti krvnog pritiska.Zbog tegoba su se javljaji i pacijenti koji imaju alergije ali i zbog ujeda insekata.

Sa dolaskom proleća i smene toplog, hladnog i kišovitog vremena povećan broj pacijenta koji zatraže pomoć lekara najčešće zbog alregija, povišenog krvnog pritiska ali je bilo i ujeda insekata.

- Trenutno se pacijenti najčešće javljaju zbog alergije, i ono što ide najčešće posle Uskrsa su bolovi u stomaku, zbog žučne kesice i kamenčića. Nagle promene vremena odnosno temperature pa hronični pacijenti koji se leče od visokog pritiska, moraju redovno da kontrolišu svoj krvni pritisak i da uzimaju redovno terapiju . Ide leto i tada im je potrebna manja terapija ali oni uglavnom to i sami znaju i koriguju ali ono što je važno da zbog promene vremena imaju kod kuće apart i mere svoj krvni pritisak.Ukoliko nemaju aparat mogu da dođu do oedinacije da izmere a sada i u apotekama imaju aparate za merenje . Osećaće glavobolju, malaksalost ako simptomi ne prolaze javiti se svom izabranog lekaru - objasnila je dr Tanja Aleksić.

Zbog visokih spoljnih temperatura dolazi do širenja krvnih sudova pa često krvni pritisak pada i hronični bolesnici često na svoju ruku prestaju da piju terapiju.

- Dosta pacijenta je edukovano šta treba da smanji od terapije , ukolko ne znaju moraju se javiti svom izabranom lekaru koji će iskorigovarati terapiju .Javljali su se i pacijenti zbog ujeda pčela uskoro počinju i krpelji - rekla je dr Tanja Aleksić.

Ukolko se dogodi da vam se zakači krpelj treba potražiti pomoć lekar u svojoj ambulanti ili u Hitnoj pomoći. Krpelja ne treba vaditi sam jer je posle vađenja krpelja nekada neophodno da lekar uključi i antibiotsku terapiju.