Poslednji test male mature

PANČEVO, 16. jun 2017. (TV Pančevo) – Završeno je polaganje i trećeg dela završnog ispita za učenike osmih razreda. Prvi rezulati očekuju se u nedelju 18. juna. Učenici iz Osnovne škole „Sveti Sava” kažu da je današnji kombinovani test, bio čak i teži od testa iz matematike i srpskog jezika.

U okviru poslednjeg dana završnog ispita osmaci su polagali kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije. Za manje od sat vremena, neki od 98 učenika u školi „Sveti Sava” završili su polaganje. Anketirani učenici ocenili su da im je bio lakši test iz srpskog i iz matematike.

- Testom iz srpskog jezika i matematike sam zadovoljna, a kombinovani test sam mogla bolje da uradim. Nisam uradila sva pitanja ostala su mi dva iz istorije i hemije – kazala je Jovana Gajić.

- Najbrže sam uradio od svih, iako nisam znao iz fizike da uradim nešto. Formule nisam znao – rekao je - izjavio je Marko Burić.

- Od 17 pitanja samo imam tri neurađena, srpski i matematiku sam uradila mnogo bolje nego kombinovani - rekla je Marija Radović.

Učenici na završnom ispitu mogu ostvariti ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena. Preliminarni rezultati očekuju se u nedelju 18. juna.

- Učenici mogu pogledati test u ponedeljak ujutru u matičnim školama. Ukoliko ima osnova za žalbu može se uložiti prigovor. Ako je prigovor osnovan onda se menja broj bodova, ako žalba nije osnovana onda drugostepena komisija rešava slučaj - rekao je Goran Bokanić, koordinator Okružno upisne komisije.

Konačni rezultati će biti objavljeni 23. juna. Po objavljivanju rezultata sledi predaja liste želja, a raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula. Upis je 4. i 5. jula.