Polena ambrozije sve više, ima vremena za zaštitu

PANČEVO, 9. avgust 2017. (TV Pančevo) – Pančevački Zavod za javno zdravlje registrovao je prve veće količine polena abrozije u vazduhu, na koje bi mogli da odreaguju svi oni koji su alergični. Najveće koncentracije polena ove korovske biljke očekuju se krajem avgusta i tokom tri nedelje septembra, pa je sada i pravo vreme za preventivno delovanje.

Polen abrozije spada u najjače i najegrisivnije alergene, i mnogi su upravo na polen ovog korova alergični. Ne postoje precizni podaci koliko je ljudi alergično na ambroziju, ali se pretpostavllja da svaka alergijska reakcija sluznice oka, nosa ili ždrela u ovom periodu, pa do pred kraj septembra, ima veze upravo sa ovom biljkom. I pre nego što koncentracija polena ambrozije bude tolika, da će oni koji su alergični, želeti da pobegnu iz mesta gde je ima, iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da još nije kasno za pripremu za taj period.

Simptomi alergije na ambroziju su različiti, i kreću se od skoro bezazlenih, pa do veoma ozbiljnih koji podsećaju na astmatične napade.

Ambrozija se može uništiti jedino košenjem, a borba protiv nje treba da traje i po deceniju i više u kontinuitetu. Ono zbog čega je ova biljka naročito opasna je i činjenica da se njeno seme u zemlji zadržava i do 20-30 godina.

Pored fizičkog uništavanja onoga što može da izazove alergiju, kao što je ambrozija ili, naprimer breza, čiji je polen takođe jak alergen, rešenje za odbranu od svake alergije je svakako jak imuni sistem. Na njegovoj izgradnji, jačanju i očuvanju treba raditi u kontinuitetu, a kada se alergija već pojavi, onda svakako u saradnji sa lekarima treba odabrati adekvatnu terapiju.