Panićima lutalice podavile kokoške

PANČEVO, 4. decembar 2017. (TV Pančevo) – Svake godine na teritoriji Pančeva radnici „Zoohigijene“ uhvate od 800 do 1000 pasa lutalica, poštujući sve što propisuje Zakon o dobrobiti životinja. Problem predstavlja što je kapacitet prihvatilišta za pse koji nemaju vlasnike mali i nije moguće da se svi smeste. Kapacitet je 80, a tamo trenutno boravi 138 pasa, kazao je za regionalnu RTV Pančevo Dragan Grujičić, izvršni direktor za komunalne poslove u JKP „Higijena“.

Biserka Panić sa porodicom živi na Bavaništanskom putu. Krajem novembra 4 psa lutalice probili su žičanu ogradu i udavili 15 kokošaka. Ovo nije prvi put da je Panićima napadnut kokošinjac, prvi put je to bilo u septembru, kada je nastradalo oko 30 koka nosilja. Jedan od 4 psa koji je učestvovao u poslednjem napadu, kada je počeo da beži, sakrio se u šupi u kojij su ga našli radnici Higijene koji su došli po pozivu.

- Nisam protiv kućnih ljubimaca, da me neko pogrešno ne razume, ali ove lutalice što sterilišu i ponovo puste, koji su gladni... Neka oni brinu o njima gde će da ih hrane, neka im naprave boksove, a ne na ulicu da ih vrate. Imam četvoro unučadi, decu ne smemo da pustimo zbog pasa lutalica. Počeli su da probijaju ogradu i okolo jer su gladni - kaže Biserka Panić.

Radnici „Zoohigijene“ po pozivu odmah izlaze na teren, kaže Dragan Grujičić, izvršni direktor za komunalne poslove u JKP „Higijena“. Ako su u mogućnosti radnici, ulove lutalice, i toga ih donose u prostorije Zoohigijene, pozivaju veterinaskog inspektora koji sačinjava zapisnik, kaže Grujičić.

- U našoj službi dežurna ekipa je pored telefona u I i II smeni. Na poziv 315-148, izlaze na teren i deluju po propisima i pravilima iz Zakona. Ali često se dešava da ih ne uhvate jer se sve dešava na ulici - kaže Dragan Grujičić.

Godišnje se uhvati od 800 do 1000 pasa koji nemaju vlasnike, kaže Grujičić. Od tog broja veliki broj se udomi. Za poslednjih 9 meseci, udomljeno je 116. pasa, 10 štenaca i 23 mačke. Sterilisano je 146 ženki i 78 mužjaka pasa i 46 mačaka. Međutim, populacija napuštenih kućnih ljubimaca i dalje je velika, kaže Grujičić.

- Ta populacija je velika. U našoj Zoohigijeni imamo kapacitet za 80, a trenutno tamo je 138 pasa. Taj zakon o doborbiti životinaj koji važi od 2009. godine je definisao kako treba da se ponašamo, ali veliki broj građana ne poštuje Zakon - kaže Grujičić.

Pančevo je među malobrojnim gradovima u Srbiji gde se kontinuirano sprovodi program smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka. Ali efekti nisu srazmerni uloženom novcu i trudu, jer uvek ima nesavesnih ljudi koji misle da su psi i mačke igračke koje puštaju da se brinu sami o sebi nakon što porastu ili se zasite brige o njima, zaključio je Grujičić.