Pančevačka bolnica u korak sa svetom

PANČEVO, 8. avgust 2018. (TV Pančevo) – U OB Pančevo održan je hirurški Workšop, u okviru Nacionalnog programa obuke za minimalno invazivnu kolorektalnu i analnu hirurgiju, koju je podržao Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. U okviru hirurške radionice pančevački hirurg Mladen Janić u saradnji sa stručnjakom iz Londona Džamailom Ahmedom, obavljene su dve operacije.

Profesor Amdžad Parvaiz i njegov tim u Srbiju dolaze kao instruktori u okviru Nacionalnog programa za obuku laparaskopske hirurgije raka debelog creva za Srbiju. Njegov asistent i saradnik dr Džamail Ahmed koji se bavi ovakvom obukom pored Srbije još u 20 zemalja u svetu ističe da će hirurzi koji se obučavaju u ovoj oblasti dobiti Evropske licence koje će biti potvrđene na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

- Ustanovljen je sistem dodeljivanja sertifikata. Svi hirurzi koji imaju iskustvo u ovoj oblasti biće pozvani da dobiju ovaj sertifikat koji će biti jednak za sve. Cilj i ideja jeste da se standardizuje, i da se u Srbiji operiše na sličan način kao što se to radi u većini zemalja gde je ova obuka sprovedena. Treba da svi koraci u operaciji rade sigurno i na sličan način. Mislim da smo na dobrom putu da ovo uradimo.

Prema rečima dr Mladena Janića, dolazak istaknutog hirurga i njegovih saradnika prilika je da hirurzi iz cele Srbije napreduju u oblasti kolorektalne hirurgije.

- Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je sa profesorom dr Amdžadom potpisao ugovor o saradnji i pokrenut je petogodišnji program. Cilj tog programa je da se što više regionalnih bolnica u Srbiji, uključe u ovaj projekat kako bi se hirurzi koji se bave ovom vrstom hirurgije, za što kraće vreme mogli da se obuče da bezbedno i sigurno rade laparaskopsku hirurgiju debelog creva koja ima velike prednosti u odnosu na otvorenu hirurgiju.

Projekat obuhvata šest centara u kojima je pokazan najveći interes za obuku u ovoj hirurgij. Pored Pančeva to je VMA, gradska bolnica Zvezdara, Bežanijska kosa, Prva hiruška klinika i Klinički centar Novi Sad. Dr Predrag Ivanović iz OP Leskovac ističe da mu je veliko zadovoljstvo što je deo programa iza koga stoji Ministarstvo zdravlja Republika Srbije.

Programom je predviđeno da profesor Parvaiz jednom mesečno dolazi u Srbiju i tom prilikom, zajedno sa našim lekarima, operiše pacijente ovom metodom.