Otvoren “Park primenjenih znanja i veština Spartakus“

PANČEVO, 10. novembar 2017. (TV Pančevo) - Povodom proslave dana Mašinske škole Pančevo gradonačelnik Saša Pavlov otvorio je u školi „Park primenjenih znanja i veština Spartakus“.

“Park primenjenih znanja i veština Spartakus“ je naučno obrazovni poligon koji je nastao zahvaljući spoju kreativnosti znanja i veština koje su učenicima Mašinske škole Pančevo preneli profesori i ujedno pokazatelj, koliko stečena znanja u srednjoj školi mogu biti primenjiva u praksi. Ovakvi i slični projekti, uvek su imali podršku lokalne samouprave.

- Na ovaj način dobijamo pravu dimenziju nečega što već više godinama zagovaramo a to je dualno obrazovanje. Videli smo mnoštvo nekih izuma profesora i učenika koji su vrlo primenljivi i veoma inovativni na jednom tehnološko zahtevnom i visokom nivou. Iskreno se nadam da Mašinska škola na ovome neče da se zaustavi. Ovakav vid saradnje srednje škole i potencijalnijh investitiora i domaće privrede je ključ uspeha - rekao je gradonačelnik Saša Pavlov.

Spartakus je u Mašinskoj školi otvoren povodom Dana škole, koja u Pančevu postoji 71. godinu.

- Imamo desetak materijalnih eksponata. To su naši projekti i imamo naše tehnologije po kojima smo poznati. Tehnologije su bitne za razvoj privrede grada. To je pre svega programiranje numeričkih mašina, programiranje robota, mehatronika, projektovanje na računaru i 3 D štampa gde smo lideri u Srbiji. Onda smo došli na ideju da sve to upakujemo u jednu obrazovnu celinu da može da se koristi ne samo za naše učenike nego za učenike iz cele Srbije. Mi smo na turističkoj mapi očekujemo dolazak učenika iz cele Srbije - rekao je mr Miodrag Ilić direktor škole.

Otvaranju parka „Spartakus“ prisustvolali su mnogobrojni gosti - predstavnici vladinog Sektora za inovacije i tehnologiju, Ministarstva obrazovanja nauke i tehnologije, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine.

- Mislim da je idela stručnog obrazovanja ono što se u Pančevu i desilo. Spoj teorije i prakse, spoj obrazovnih institucija, partnera i privrede. To je ono čemu se teži svuda u svetu a što je Pančevo u svom skromnom obimu ostvarilo - objasnio je Radovan Živković.

Svi su dobrodošli u „Park primenjenih znanja i veština Spartakus“ u Mašinskoj školi Pančevo. U dvorištu škole nalaze se sprave na kojima đaci vežbaju primenom osnovnih zakona mehanike i pomoću računara.