Oprez tokom ledenih dana

PANČEVO, 08. januar 2017. (TV Pančevo) – Ledeni talas koji je zahvatio našu zemlju, i koji će, prema prognozama meteorologa, trajati sve do srede, sklonio je Pančevce u njihove domove. I vozači su pažljiviji ovih dana. Takođe, problema imaju hronični bolesnici, tačnije astmatičari se osećaju gore. Ukoliko se u ovom periodu zarazite nekim od virusa, imajte na umu da boravak napolju može ubrzati razvoj infekcije, a u nekim slučajevima može doći i do komplikacija.

U čitavom južnom Banatu najčešći pacijenti u službama Hitne medicinske pomoću jesu astmatičari i oni kod kojih se virusna infekcija iskomplikovala do zapaljenja pluća. Zdravim osobama hladni talas neće smetati ukoliko su adekvatno obučene, ali astmatičarima može da iskomplikuje osnovnu bolest. U pančevačkoj Hitnoj pomoći, u toku noći lekarsku pomoć potražili su stariji Pančevci kojima se virus nije zadržao u grlu, već je sišao na pluća i doveo do bronhitisa ili njihovog zapaljenja.

- Svi koji su zakačili respiratorni virus koji vlada, kod njih se sa gornjih respiratornih puteva spustilo na donje respiratorne puteve. Dešava se da ti ljudi završe sa bronhopneumonijama, upalama pluća i bronhitisima. Sve su češće i gastro stomačni virusi – rekao je doktor Ozren Katić.

Naši sugrađani, prema rečima doktora Ozrena Katića, jesu bili obazrivi, pa saobraćajnih nezgoda i drugih povređivanja nije bilo tokom ledenih dana.

- Saobraćajnih nesreća skoro da nije ni bilo, bila je jedna pre par dana. Zbog hladnoće nismo imali nekih problema i nismo imali pozive za te intervencije.

I tokom narednih dana, za koje su prognozirane temperature i do -15 stepeni, pored redovnog uzimanja terapije, lekari savetuju hroničnim bolesnicima da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova.