Od matematičkih problema do dalekih zvezda

PANČEVO, 16. maj 2018. (TV Pančevo) – Podružnica Društvo matematičara Srbije Pančevo i ove godine organizator je manifestacije "Maj - mesec matematike", koja će se održati 16. i 17. maja na četiri lokacije u gradu. Ovaj događaj pomogli su OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", Elektrotehnička škola "Nikola Tesla", Tehnička škola "23. maj" i Gradska uprava grada Pančeva.

Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" bila je idealno mesto za sve kojima matematika predstavlja problem. Matematičke radionice u sali ove obrazovne ustanove predstavljale su spona između matematike i drugih predmeta. Na zanimljiv način deci su izloženi problemi iz ovog predmeta.

Prema rečima profesorke Ljiljana Đuretanović iz Tehničke škole "23. maj", u okviru "Maja - meseca matematike" organizovane su razne aktivnosti. Osim škole koja je bila domaćin, ovoj manifestaciji su prisustvovale još tri pančevačke škole: Mašinska, Tehnička i Osnovna škola "Žarko Zrenjanin" iz Kačereva, a učestvovali su i zemunski gimazijalci.

Jedno od predavanje koje je bilo organizovano u okviru "Maja - meseca matematike" bilo je i predavanje iz astronomije. Jelena Petrović, astrofizičar kroz slajdove, zainteresovanima je približila kosmos, zvezde i sve ono što nam se čini tako dalekim.

U holu Gradske uprave izloženi su radovi u kojima je predstavljena matematika. A u Tehničkoj i Elektrotehničkoj školi su organizovana predavanja i ostale aktivnosti u okviru ove manifestacije.