Privreda i obrazovanje na istom zadatku

PANČEVO, 11. jul 2018. (TV Pančevo) – U Regionalnoj privrednoj komori Južnobanatskog okruga u Pančevu, direktor pančevačke Mašinske škole, Nenad Dojčinović i predstavnici 11 malih i srednjih preduzeća, potpisali su ugovor o saradnji po modelu dualnog obrazovanja.

Pančevo, 11.07.2018. (RTV Pančevo) – Potpisivanjem ugovora o saradnji sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća u Regionalnoj privrednoj komori Južnobanatskog okruga, verifikovana je primena modela dualnog obrazovanja u Mašinskoj školi Pančevo.

Prema rečima Đorđa Lukača, direktora Filijale NSZ u Pančevu, najviše nezaposlenih lica nema kvalifikacije potrebne tržištu rada. Dualno obrazovanje je zbog toga značajno jer podrazumeva da učenici kroz nastavu u školi i praktični rad kod poslodavca, stiču neophodna znanja, sposobnosti i veštine koje će im omogućiti lakše zaposlenje.

Kao što privreda ne može bez obrazovanja, tako ni obrazovanje ne može bez privrede – nedvosmislena je Tatjana Božić pozdravljajući model dualnog obrazovanja u Mašinskoj školi Pančevo.

Zakon o dualnom obrazovanju, Skupština Srbije usvojila je krajem prošle godine. Pančevo je jedna od prvih lokalnih samouprava koja je počela da primenjuje sistem dualnog obrazovanja prema preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.