Obeležen Dan oslobođenja Kovina

PANČEVO, 10. novembar 2017. (TV Pančevo) - Povodom 12. novembra, Dana oslobođenja Kovina u Prvom svetkom ratu i 102. godišnjce od stradanja ratnika, na Vojničkom groblju u Kovinu položeni su venci kraj spomen obeležja ratnicima koji su tu sahranjeni 1915. godine. Vence su položili predstavnici Opštine Kovin, delegacija Ambasade Mađarske u Srbiji, Vojske Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i više Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova od 1912 do 1918. godine.

Na Vojničkom groblju u 60 humki zajedno je sahranjeno 500 pripadnika srpske, austro-ugarske i nemačke vojske. Sahranjeno je 305 vojnika srpske i 195 vojnika austrougarske i nemačke vojske. Prema nekim istorijskim podacima, svi oni su bili ranjeni tokom borbi za oslobođenje Smedereva i Kovina i prebačeni u bolnicu Crvenog krsta, koja se u to vreme nalazila u Kovinu, u kojoj su od posledica ranjavanja preminuli. Polaganjem venaca, na Vojničkom groblju u Kovinu obeleženo je 99 godina od oslobođenja Kovina u Prvom svetskom ratu i 102 godine od stradanja ratnika koji su na tom mestu sahranjeni.

- Opština Kovin pokazuje da ne smemo niti ćemo zaboraviti žrtvu koju su u naši preci herojski podneli u godinama Velikog rata. Njima u čast, ovaj datum mora okupljati i ubuduće generacije naših građana. Mlade da saznaju istinu o junaštvu, a starije da podseti da se stradanje u ime budućnosti ne zaboravlja. Takođe hrišćanski je praštati, a vojnički časno se odnositi prema neprijatelju. zato danas na ovom mestu, gde jedni kraj drugih leže ratnici svih vojski, stradali na tlu 1915. godine, održavamo parastos i polažemo vence i cveće kraj spomenika Mira i razumevanja - rekla je Sanja Petrović predsednica Opštine Kovin.

Predstavnici Opštine Kovin su položili venac i na spomen kosturnicu gde leži više od 1000 Srba i Rumuna, interniraca, koji su pred kraj Velikog rata, 1918. godine, stradali u tadašnjoj kovinskoj Svilari, koja je bila tranzirni logor. Ovo spomen obeležje obnovilo je Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Spomenik stradalim internircima podigla je pre ravno 90 godina, Ženska zadruga „Kolo srpskih sestara“, a obnovljen je kako stoji na staroj autentično sačuvanim tekstom ploči, 1962. godine. Obnovilo ga je tada Udruženj epenzionera. I evo posle 55 godina, ponosimo se činjenicom da je još jedno stradalište dobilo obličje kakvo zaslužuje - istakla je predsednica Opštine Kovin.

Spomenik „Mira i razumevanja” delo je umetnika Ljubiše Mančića iz Beograda. Na obeležju dominiraju dva reljefa – srpska šajkača i nemački šlem uz tekst: „Ovde počivaju sjedinjeni u smrti srpski, nemački i austrougarski ratnici pali u borbama za Smederevo i okolinu 1915. godine”. Vlada Republike Srbije je 2015. godine Vojničko groblje u Kovinu proglasila za znamenito mesto.