Nedelja oralnog zdravlja: "Zdravi zubi u zdravoj porodici"

PANČEVO, 15. maj 2018. (TV Pančevo) – U Službi stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja obeležava se Nedelja oralnog zdravlja, koja ove godine nosi naziv "Zdravi zubi u zdravoj porodici". Cij ovakvih akcija je da promovišu oralno zdravlje i istaknu značaj učešća cele porodice u sticanju navika održavanja oralnog zdravlja usta i zuba i učešća cele društvene zajednice u njenom sprovođenju. Mališani iz vrtića boravili su danas na Dečjem stomatološkom odeljenju, a izložba dečjih radova postavljena je u holu na odeljenju Stomatologije.

Za mnoge odlazak kod zubara je neprijatan uglavnom čekamo onaj poslednji trenutak kada više ne možemo da izdržimo bol. Da bismo imali zdrave zube, potrebno je da redovno idemo na kontrole kod zubara i da svakodnevno peremo zube. Nažalost, karijes kod dece predškolskog uzrasta nije retka pojava uzrok sve lošijeg kvaliteta zuba leži u prekomernom konzumiranju slatkiša, ali i brze i meke hrane, deca su skoro zaboravila da žvaću.

Stomatolozi Doma zdravlja često obilaze vrtiće i brinu o njihovom oralnom zdravlju. Mališani iz vrtića "Ljiljan" objasnili su kako peru zube i zašto je to važno.

U okviru Nedelje oralnog zdravlja u OŠ "Sveti Sava", "Stevica Jovanović" i u Zdravstvenoj ambulanti Kačarevo biće organizovana predavanja i pregledi stomatologa.