Lekari apeluju: Ne vadite sami krpelje!

PANČEVO, 5. septembar 2018. (TV Pančevo) – U Predškolskom dispanzeru Doma zdravlja tokom leta često su roditelji dovodili decu zbog uboda insekata. Pored komaraca i osa najviše problema zadavali su ujedi krpelja. Doktorka Jugoslava Stanojević i ovom prilikom apeluje na roditelje da krpelja ne pokušavaju da otklone sami bilo kojim metodama.

Krpelji najviše vole decu jer se ona často igraju u travi i lako se zakače na njihovu kožu. Jedan od čestih razloga što su roditelji potražili pomoć lekara je i vađenje krpelja. Doktorka Jugoslava Stanojević napominje da je najvažnije da kada krpelja uočimo ne pokušavamo da ga sami izvadimo.

- Naš savet je da kada dete boravi u prirodi da ga dobro pregledamo i najbitnije da roditelji ništa sami ne preduzimaju. Pokušavajući da ga skinu tako što će stavljati alkohol na to mesto ili neka druga sredstva.To je opasno jer tada naljutimo krpelja i on ispusti to što ne bi trebalo i u slučaju da je zaražen može dovesti do lajmske bolesti i ozbiljnih komplikacija.

Bilo je dosta ujeda drugih insekata, ali burnih alergijskih reakcija nije bilo napominje doktorka Stanojević.

- Ujedi osa, stršljenova, pčela opasni su posebno ako je osoba alergična. Kod dece nismo imali neke burne reakcije .

Zakazivanje pedijatra zakazuje se preko kol centra Ministarstva zdravlja.Takođe i na šalteru Predškolskog dispanzera Doma zdravlja.