Kost u grlu

PANČEVO, 10. januar 2017. (TV Pančevo) - Tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika na ORL odeljenju Opšte bolnice lekari su najviše imali posla prilikom vađenja ribljih kostiju, a bilo je i naših sugrađana koji su nepažnjom progutali čačkalice.

Nije neuobičajeno u ORL ambulanti da se za vreme posta pacijentima vade riblje kosti koje su nepažnjom zastale u grlu. Međutim tokom ovog Božića bilo je nešto više pacijenta koji su upravo potražili pomoć lekara zbog riblje kosti koje je zastala u grlu.

- Imali smo pet ribljih kostiju koje smo vadili. Imali smo jednu intervenciju vađenje stranog tela, odnosno štapića od rolovanog mesa iz jednjaka. U periodu posta mi to već znamo jer se konzumira riba i mi to vidimo po našim pacijentima. Tegobe nastaju nekada što se konzumira alkohol pa se mišići opuste, takođe kod starijih ljudi upotreba proteze i nemaju osećaj za kvalitetan zagrižaj i gutaju nekad veće parčiće i dođe do nemilih incidenata - rekao je dr Veljko Božić načelnik ORL odeljenja.

Riblja kost bez obira u kome delu grla ili jednjaka zastane može biti opasna jer može izazvati krvarenje pa je zato neophodno javiti se lekaru kako bi ona bila izvađena.

- Bez obzira gde kost zastana najčešće zastane u ždrelu i pravi nadražaj na kašalj i povraćanje ako je u jednjaku dolazi do spazma javlja se bol. Ako se ne ukloni može doći do komplikacija i čovek može da izgubi glavu. Ako vide da ne mogu sebi pomoći da je kost velika odmah da se jave lekaru mi radimo 24 sata i mi imamo opremu i instrumente za takve intervencije i jednostavno vadimo, nekada uradimo u ambulanti a nekada pacijenta uvodimo u anesteziju ili one koji imaju jači nagon na povraćanje ili nesarađuju jer su neretko pod dejstvom alkohola - istakao je Božić.

Možda ipak treba poštovati ono staru izreku da dok se jede ne priča se pa je samim tim i šansa da nam nešto zapadne manja. Međutim ukoliko se ipak dogodi da kost ili neki drugo