Kontrola namirnica životinjskog porekla u Veterinarskom institutu

PANČEVO, 12. maj 2018. (TV Pančevo) – Imajući u vidu visoke temperature predstavljaju rizik za bezbednost hrane, a tako i zdravlje konzumenata, ekipa RTV Pančevo posetila Veterinarski institut i razgovarala sa Vladanom Đurkovićem, specijalistom za higijenu namirnica životinjskog porekla.

Bolovi u stomaku, malaksalost, mučnina i dijareja su najčešći simptomi trovanja hranom, posebno izraženi u letnjim mesecima. Najveći faktor rizika u letnjim mesecima zbog visokih temperatura su namirnice životinjskog porekla. Za izbor namirnica koje će se naći na trpezi, pored proizvođača i distributera, odgovornost imaju i potrošači.

Ako bakterije i virusi uđu u organizam kroz hranu, mogu da izazovu različite zdravstvene tegobe.

Sa ciljem očuvanja zdravlja, eksperti specijalističkog veterinarskog Instituta obavljaju kontrolu namirnica životinjskog porekla u celokupnom lancu proizvodnje, od samih sirovina pa do gotovih proizvoda.

Odstupanja od uobičajenih vrednosti namirnica koje kontroliše Institut su minimalna, praktično na nivou statističke greške.

Stručnjaci Instituta obavljaju najkompleksnije analize namirnica životinjskog porekla.

 

Veterinarski institut je stručna služba nadležna za Južni Banat.