Konkurs zatvoren, komisija na terenu

PANČEVO, 14. jul 2017. (TV Pančevo) – Prijave za akciju u kojoj se bira najlepša bašta i najlepši balkon koju organizuje JKP „Zelenilo“ završene su 10. jula. Trenutno komisija obilazi sve prijavljene kako bi izabrala najlepše u obe konkurencije. Najlepša bašta i balkon biće proglašeni u sredu u 12 sati u Kafe galeriji u Narodnoj bašti. Tom prilikom biće otvorena i izložba forografija svih bašti i balkona koje su sugrađani prijavili za učešće u ovoj akciji.

Bračni par Jelena Simić i Saša Veličkovski ulaže mnogo truga da uredi svoj vrt. Vlasnici su stana u jednom od naselja, ali svakoga dana posle posla, a naročito vikendom, dolaze u svoju, kako kažu, „oazu“, gde, pored povrća, uzgajaju i biljke koje nisu baš uobičajene za naše podneblje. Tu su indijanska banana, sibirski limun, sibirski kivi, lavanda, ginko...

- S obzirom da radim, za rad u vrtu ostaje nam samo vikend, ali svako popodne zalivamo, kosimo travu, a vikendom „od jutra do mraka“, da bismo imali ovakav vrt. Veliko je zadovoljstvo kada dođemo i odmorimo dušu. Mnogo volimo zelenilo - rekao je Saša Veličkovski.

- U našoj bašti ima svega. Cilj nam je bio da napravimo našu malu „oazu“ za uživanje. Svake godine nešto dodajemo. Teško je, takve biljke zahtevaju određenu klimu. Kod nas ume da bude surovo, pa je teško da sačuvamo to što smo posadili - rekla je Jelena Simić.

Prijavu za konkurs i izbor najlepše bašte poslala je i Višnja Veličković, koja je i 2012. godine učestvovala i pobedila, ali u izboru za najlepši balkon. Ono što se prvo primeti su viseće muškatle, kojima je ukrašen trem, i uređeni travnjak. Baštu još krase ruže, begonije i petunije, kao i lepo uređena živa ograda, u čijem održavanju Višnji pomaže suprug.

- Ovo znači odmor, kada ustanete ujutru, da se relaksirate, da budete u lepom okruženju. Ne morate nigde da odete da bi bilo lepo. Može to i u svom dvorištu. A nije teško da se održava. Treba pola sata da se zalije. Najviše imam muškatli, koje volim, ali i begonije i petunije, one su teške za održavanje - rekla je Višnja Veličković.

Pančevci koji su prijavili svoje bašte veoma vole to što rade i trude se kada su u pitanju kreiranje i održavanje vrtova i balkona, kaže Ženja Marniković iz JKP-a “Zelenilo”.

- Pokušavamo da im damo neki savet i da ih uputimo kako bi još bolje radili. Imamo različitih tipova uređenja. Ne samo kućnih vrtova, ima prijava i da su uređene zelene javne površine. Sve smo to obišli. Vrlo je interesantno. Sledeće srede biće poznato ko su najuspešniji učesnici ove naše lepe akcije - rekla je Ženja Marinković iz JKP-a „Zelenilo“.

Najbolji u obe konkurencije biće proglašeni u sredu, 19. jula, u Kafe galeriji u Narodnoj bašti. Tada će biti i otvorena izložba forografija svih bašta i balkona koje su sugrađani prijavili za učešće u ovoj akciji. JKP “Zelenilo” je za pobednike, ali i sve učesnike, obezbedilo simbolične nagrade.