Kako motivisati dete da uči?

PANČEVO, 12. septembar 2017. (TV Pančevo) – Da bi roditelji motivisali decu da uče ne treba pribegavati kaznama i obećavati im materijalne stvari, već stvoriti emocionalnu vezu sa mališanima. Psiholog Nikola Atanacković kaže da deca ne mogu da steknu naviku da uče ni u trećem ili četvrtom razredu osnovne škole i da je to dugotrajan proces.

Večita je dilema kako decu motivisati da bi učila. Dok jedni smatraju da je kažnjavanje neophodno, drugi se ne slažu sa time i nagradama dolaze do željenog rezultata.

Psiholog Nikola Atanacković, je na duhovit i zanimljiv način objasnio kako da roditelji motivišu decu da uče. Pri tom je objasnio da mališani ne mogu da razmišljaju pet, deset godina unapred i da shvate kako oni uče zarad svog dobrog i kako će jednog dana biti advokati, lekari.

Atanacković je naglasio da su negativne emocije pogubne po školovanje. Onog trenutka kada dete stvori pozitivne emocije, a stvoriće ih preko roditelja tog momenta će dete biti emotivno zrelo i sposobno da pruži svoj maksimum.

http://youtu.be/l_l50Y6Wmt4

Važno je da roditelj imaju na umu da dete ide u školu zbog sebe i da to pokažu u razgovorima sa mališanima. Iz takvog odnosa proizilazi način komunikacije koji detetu ne ubija volju za učenjem već deluje motivaciono, objašnjava Atanacković.