Jastreb - čuvar vršačkog aerodroma

PANČEVO, 11. februar 2018. (TV Pančevo) – Vršački aerodrom je jedan od retkih koji na ekološki način štiti avione od nepoželjnih ptica, koje ometaju letenje i prave ogromnu štetu na letelicama. Čuvari aerodroma u Vršcu su par jastrebova koji ne dozvoljavaju da nepoželjni gosti sleću na pistu i ometaju letenje.

Jedan od najvećih problema na aerodromima širom sveta predstavljaju golubovi, vrane i svrake, koje mogu da prouzrokuju veliku materijalnu štetu na avionima. Ovaj problem pokušavali su da reše stručnjaci širom sveta, i kao najefikasnije rešenje pokazalo se ono najjednostavnije - ekološko. Kako bi trajno rešili ovaj problem, avione na Vršačkom aerodromu štite istrenirani jastrebovi.

- Oni to rade na najprirodniji način, svojom pojavom i prirodnom reakcijom na plen oni stvaraju strah kod drugih životinja, neželjenih ptica. Sama pojava jastreba ih rasteruje i stvara paniku i mi ovako imamo čistu situaciju i nema neželjenih ptica. Do pre neki dan, dok se nismo dovoljno uhodali, aerodrom se crnio od vrana i golubova. Redovnim prisustvom jastrebova i možete da vidite iste te ptice kako dođu do ivice ograde i stoje, ali ne sleću na sam aerodrom i time smanjuju apsolutno rizik od udara aviona u jato ptica – izjavio je sokolar Radan Vulatović.

Harisov jastreb, koji čuva vršački aerodrom, su jedine ptice grabljivice koje love u grupi i pogodni su za biološku zaštitu velikih površina kao što su aerodromi. Rođeni su u zatočeništvu, obučeni da pomognu u zaštiti aerodroma od neželjenih ptica. Pitomi su prema ljudima, ali je važan način na koji im se prilazi.

- Ptice su potpuno bezbedne ako se ne ponašate agresivno, naravno samo ja prilazim i radim sa njima. Potrebna vam je jedna sokolarska rukavica jer ptice imaju jako oštre kanđže. Potrebno je jako puno iskustva. Ptica u slobodnom letu nije agresivna osim ako je čovek ne isprovocira – dodao je Vulatović.

Treniranje mladih ptica traje između dva i po i četiri meseca, kako bi se navikle na buku i stres na aerodromu. Zanimljio je da jednom uhvaćeni, pa pušteni golubovi, imaju dobru memoriju i više se nikad ne vraćaju na tu lokaciju gde su jastrebovi.