Hitna pomoć: Mnogo prevezenih za Beograd

PANČEVO, 9. januar 2018. (TV Pančevo) – U Službi Hitne pomoći veliki je broj transporta pacijenata za Beograd i u druge zdravstvene ustanove zbog renoviranja Internog odeljenja, ali im dodatne probleme stvaraju pacijenti koji dolaze u ambulantu tokom noći a ne spadaju u hitne kategorije.

Tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika, na svu sreću, bilo je nekoliko saobraćajnih i nezgoda i intervencija na javnom mestu, najčešće zbog preteranog konzumiranja alkohola. Međutim svake noći veliki broj pacijenta, preko 50 poseti ambulantu Hitne pomoći. Načelnik ove službe doktor Zoran Mansijević objašnjava zašto im to stvara velike probleme.

- Imamo jako puno ambulantnih poseta i jako puno transporta, kako noću tako i danju. To je vezano za Beograd, odnosno Urgentni centar jer je vezano za potrebe dijagnostike, pre svega skenera koji u bolnici ne radi zbog rekonstrukcije Internog odelejnja. Ja ponovo apelujem na građane da ambulantene pregelde obave u toku dana u svojoj ambulanti. Dešavalo se poslednjih nekoliko večeri da u određenom periodu nema nikog , jer su svi na terenu. Samo dispečer - kaže dr Zoran Manasijević, načelnik Hitne pomoći.

Neobično visoke temperature za ovo doba i promene atmosferskog pritiska utiču na pogoršanje bolesti kod pojedinih hroničnih bolesnika.

- Ima dana kada se dešavaju problemi sa centralnim nervnim sistemom. Bilo je pre neki dan u jednoj smeni u toku dana tri infarkta, ove vremenske prilike nepogoduju hroničnim bolesnicima. Mi uvek kažemo da piju redovnu hroničnu terapiju i u slučaju bilo kakvih neželjenih dešavanja da zovu Hitnu pomoć. Mi smo terenska služba i takvi pacijenti ne dolaze do Hitne pomoći nego mi idemo do njih i prevozimo do sekundarne ustanove do bolnice i vrlo često oni završe u Beogradu - istiše dr Zoran Manasijević.

U Hitnoj pomoći pacijenti pozivanjem broja 194 mogu da se posavetuju sa lekarom u vezi tegoba koje osećaju i dobiju savet koju terapiju da popiju. Zato je važno da svoje tegobe pacijent jasno opiše lekaru .