Gužve u čekaonicama ambulanti

PANČEVO, 13. februar 2018. (TV Pančevo) – Zbog velikog broja pacijenta koji zbog virusa sezonskog gripa traže pomoć lekara, tokom vikenda u dežurnim ambulantama rade po tri lekara kako bi pacijenti brže bili pregledani i dobili terapiju.

Poslednjih nedelja velike gužve u čekaonicama u većini ambulanti u Pančevu i naseljenim mestima, pacijenti se javljaju lekaru sa simptomima respiratornih infekcija. Prošle nedelje pančevački Zavod za javno zdravlje potvrdio virus sezonskog gripa u Južnom Banatu tipa „B“.

- Ono što smo primetili posednje dve nedelje jeste povećan broj pacijenta koji se javljaju zbog respiratornih infekcija gornjih disajnih putreva. Kasnije je taj virus izolova a mi smo za vikend predložili da zbog većeg broja pacijenta u našoj službi dežura tri lekara, posebno u popodnevnim satima kada je povećan broj pacijenta. Ono zbog čega se žale u ovom periodu koji traje od decembra do maja to su respiratorne infekcije - rekla je dr Tanja Aleksić načelnica Opšte medicine.

Simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju lekaru je nagli skok temperature, bolovi u mišićima, glavobolja. Međutim doktorka Aleksić navodi i druge simptome koji najčešće prati ovaj virus.

- Izrazit gubitak apetita, pospanost, klasični simptomi vezani za grip. Obično su to ljudi u radnom odnosu - istakla je dr Tanja Aleksić načelnica Opšte medicine.

Pored uobičajenih simptoma virus gripa kod dece i mlađe populacije javlja se i osobe sa stomačnim tegobama. Tako da se oni žale još i na bolove u stomaku, dijareja, mučnina. Svi ti simptomi sa smanjenim unosom tečnosti mogu da izazovu dehidrataciju ali u ozbiljnijim slučajevima i kolaps.