Grip konačno jenjava

PANČEVO, 11. januar 2017. (TV Pančevo) – Broj obolelih od gripa se polako smanjuje u Zdravstvenoj stanici Novi svet. Čekaonice su poluprazne, a broj pregleda je značajno smanjen. Međutim, bilo je dosta pacijenata koji su zbog komplikacija bolesti dolazili na kontrolne preglede kod izabranog lekara i prepisana im je antibiotska terapija.

Tokom praznika veliki broj pacijenata potražio pomoć lekara zbog simptoma gripa. Ove godine simptomi su bili dosta teški, praćeni visokom temperaturom, bolovima u mišićima, a ne retko udruženi sa povraćanjem i dijareom. Međutim izgleda da se situacija polako smiruje jer je broj obolelih počeo da se smanjuje u zdravstvenoj stanici Novi svet.

- Sada se situacija već polako smiruje , što se tiče broja pregelda vezanih za akutne repiratorne infekcije, pre svega mislim na situaciju sa gripomkoji je bio zaista praćen visokom temperaturom. Taj akutni napad odnosno atak trajao je tri dana praćen visokom temperaturom , malaksalošću i blokadom pacijenta . Iz iskustva mojih pacijenta mogu da kažem da su tri pacijenta završila na hospitalnom lečenju upravo zbog kolapsnih stanja, zbog dehidraciji i visoke temperature – kazala je dr Zorica Sokić.

Iako se virusne infekcije ne leče antibioticima, veliki broj pacijenta dolazio je na kontrolu zbog opšte lošeg stanja koje su dovele do komplikacija bolesti, pa su im u lečenje uključivani i antibiotici.

- Zbog toga što se vrlo često komplikovalo nalazom na plućima u smislu bronhitisa ili pneumonije i zato smo vrlo često tražili i rengen snimanje i laboratorijske analize.Da bi smo imali potvrdu onoga našta sumnjamo.Antibiotici su propisivani vrlo često upravo zbog toga jer je bolest vrlo često praćena komplikacijama – dodala je dr Zorica Sokić. Grip je važno odležati i uzimati lekove za snižavanje temperature. Takođe naglašava doktorka Sokić da je neophono piti dosta tečnosti i unositi dosta C vitamina u vidu limuna, kiselog kupusa , paprike kivija.

- Vrlo često se dešava da pacijenti pitaju kakao se vi nerazbolite? Pa i i smo bolesni nekda se desi da to izdopingujemo se i pregrmimo na nogama a nekada smo prinuđeni da se i mi povučemo sa radng mesta jer apsolutna zaštita nepostoji. Postoji prevencija u smislu vakcinacije , stim što sama vakcina nepokriva sve sojeve virusa gripa već određene prdpostavljene koji čće dominirati za tu sezonu – kazala je de Sokić.

Ostaje da se nadamo da je naveći udar gripa za ovu godinu prošao ali će svakako biti još obolelih jer sa ovim virusom,kako najavljuju epidemiolozi, borićemo se do kraja marta.