Gradske parcele u ponudi investitorima

PANČEVO, 11. januar 2018. (TV Pančevo) – Na sednici Skupštine grada, koja je zakazana za petak, 12. januar, naći će se i Program otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta za 2018. godinu. Na spisku se nalazi 31 parcela od čega 8 u Severnoj poslovnoj zoni, površine preko 72 ha, a ostatak je predviđen za gradnju kolektivnih i individualnih stambenih objekata. Prodaja će se vršiti prema tržišnim uslovima i na osnovu procene vrednosti koju vrši Poreska uprava, filijala u Pančevu.

Program otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta za 2018. godinu sadrži spisak na kome je 31 parcela na teritoriji grada koje će biti ponuđene na prodaju potencijalnim investitorima. Većina tih parcela je bila u planu i prošle godine da se proda, ali do realizacije nije došlo. Među ponuđenim parcelama ima onih koje su predviđene za individualnu i kolektivnu stambenu izgradnju, ali i namenjenih za izgradnju poslovnih objekata.

- Želim da istaknem da su naijinteresantnije parcele u Severnoj poslovnoj zoni. Tu imamo 8 parcela koje su i površinski najveće. Parcele su površine 21, 15, a jedna ima 12, a dve su po 8 ha. To će sigruno za potencijalne investitore biti najzanimljivije lokalcije. Svi očekujemo da realizujemo ovaj program. Nadamo se da će biti interesenata - rekao je Dejan Jovanović iz Sekretarijata za imovinu.

Nakon što odbornici daju svoju saglasnost na Program otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta, procedura nalaže raspisivanje oglasa, koji u sebi sadrži lokaciju parcele, njenu površinu i procenjenu vrednost. Prodaja se vrši po tržišnim uslovima javnim nadmetanjem.

- Sastavni deo oglasa je i početna tržišna cena koju određuje Poreska uprava, Ministarstvo finansija, područna jedinica Pančevo. Ta procena traje najmanje 12 meseci. Mi ćemo u narednom periodu tražiti procene za sve parcele - kazao je Jovanović.

Prvi korak nakon usvajanja Program otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta, je da se Poreskoj upravi uputi zahtev za procenu tržišne vrednosti. Nakon toga stvaraju se uslovi za raspisivanjem oglasa za javno nadmetanje na kome mogu biti prodate pacele.