Filmska kolonija iznedrila nove filmove

PANČEVO, 13. jul 2017. (TV Pančevo) – Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ već 17-tu godinu organizuje Filmsku koloniju u Deliblatskoj peščari. Polaznici grupe za film i ove godine imali su prilike da tokom sedam dana upoznaju osnove izrade filma i da, uz stručnu pomoć, naprave kratke filmove.

I ove godine članovi Filmske grupe, imali su priliku da tokom sedam dana u Deliblatskoj peščari žive sa filmom od jutra do večeri. Uz stručnu pomoć oni su pravili kratke filmove od početka - od ideje, preko scenarija, režije, snimanja do montaže koja finalizuje njihov rad.

- I prošle godine i sada je bilo odlično, samo što sam ja prošle godine samo glumila a sada sam zajedno sa drugaricom režirala film koji smo završili tokom prva tri dana boravka, tako da je sada bilo mnogo teže u smislu da sam više razmišljala o mnogim stvarima kao reditelj filma - izjavila je Milana Miljković.

Ova filmska kolonija iznedrila je nekoliko filmova od kojih je jedan koji nosi naziv “Nosferatu” koji govori o “srpskom vampiru” Savi Savanoviću, dok je za drugi kratkometražni horor film “Kap” scenario radila Katarina Vrhovac.

- Ovo je film o jednoj devojci koja živi sama u kući i vremenom počinje da ima osećaj da je neko progoni i onda se kod nje javlja strah i ona beži, sada ne bih sve da otkrivam – rekla je Katarina Vrhovac.

Aljoša Dakić, student Fakulteta dramskih umetnosti pokušava da znanje koje ima o filmu prenese na sve učesnike kolonije.

- Ja u suštini pokušavam da im objasnim sve što znam o filmskom jeziku i filmu uopšte i pokušavam da bukvalno prenesem na njih sve što znam i da kroz neke praktične primere da vide kako to funkcioniše. A sa druge strane ja mnogi učim od njih – rekao je Aljoša Dakić, mentor.

Ivan Rakidžić, osnivač Filmse kolonije, ističe da je ova generacija karakteristična po tome da ima više zainteresovanih devojaka za film.

- Ovde su samo informacije o raznim dužnostima na filmu i osnovama na filmu i oni to stvarno tragaju, oni se pronalaze – rekao je Ivan Rakidžić.

Kolonija je ove godine okupila dvadesetak polaznika, koji su se u peščari, družili, razmenjivali ideje što je rezultiralo filmovima. Učesnici su tokom sedam provedenih dana u peščari imali priliku da se druže sa gostima Uglješom Šajtinac - profesorom dramaturgije i Jelicom Đokić - profesorkom na katedri za montažu i da dobiju odgovore na sva pitanja.