Do donorske kartice i u domovima zdravlja

PANČEVO, 8. jul 2018. (TV Pančevo) – Srbija se nalazi na samom dnu lestvice po broju građana koji imaju donorske kartice. I dalje je to ispod 5 donora na milion stanovnika, dok se u Evropi taj broj povećava. Sugrađani koji žele da dobiju donorske kartice treba da se obrate izabaranom lekaru u svojoj ambulanti. Nažalost, od početka godine donorsku karticu potpisale su samo tri osobe iz Pančeva.

Procedura za dobijanja donorske kartice, sugrađane upućuje kod izabranog lekara, takođe zahteva i svedoka prilikom potpisivanja izjave o dobijanju donorske kartice, i na taj način je onemogućena bilo kakva zloupotreba. Nakon potpisivanja Izjave o pristanku doniranja organa, pacijentu se izdaje donorska kartica, koju čuva i nosi sa sobom. U pančevačkom Domu zdravlja od početka godine samo tri osobe odlučile da postanu donori.

- Ove godine su samo tri osobe dale pristanak za potpisivanje donorskih kartica, a prošle godine bilo je 14, pretprošle 10. Mali je broj, ali na pola godine smo, pa videćemo. Ovakve emisije utiču da otklonimo zablude u vezi s donorstvom, kaže Danica Kapelj, kordinator za donorske kartice.

Moždanu smrt mnogi mešaju sa stanjem kome, ali kada moždane ćelije izumiru, to je onda bez povratka, ističu lekari.

- Od prethodnog stanja organizma zavisi koliko će osoba poživeti ukoliko je nastupila moždana smrt i koliko će moći da živi bez aparata. Ukoliko se osoba priključi na aparate, može živeti duže.

U Srbiji se još uvek primenjuje zakon koji neobavezuje sugrađane da ukoliko se dogodi moždana smrt, svi postaju donori.

- Zakon o doniranju organa je trenutno na čekanju, da li će skupština odobriti ili ne, taj zakon podrazumeva da u slučaju moždane smrti, a nalazite se u bolnici, vi ste dobrovoljni davalac organa - nije potreban pristanak porodice. Tako će te pomoći onima koji čekaju organe.

Donator organa može se postati i na druge načine. Svako ko je punoletan to može da uradi i u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, preko centralnog registra Uprave za biomedicinu u Beogradu i u svakoj zdravstvenoj ustanovi koja vrši transplantaciju organa. Bitno je i animiranje javnosti i učešće pojedinaca i organizacija u promovisnju potrebe da se što veći broj ljudi prijavi kao donator organa.