Bundeve zamirisale Padinom

PANČEVO, 12. novembar 2017. (TV Pančevo) – Manifestacija "Njeno veličanstvo bundeva" održana je u Padini, u organizaciji Udruženja žena iz mesta. Manifestaciju su finansirali Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i kovačička opština. Više od 250 učesnika iz brojnih sela družilo se po deveti put u Padini, gde je održana izložba slika na temu bundeve, a održan je bogat kulturno-zabavni program u okviru manifestacije.

Bundevi, ludaji ili tikvi žene iz Padine posvećuju u jesenjim danima posebnu pažnju. "Njeno veličanstvo bundeva" naziv je manifestacije održane, deveti put u Padini, u čast kraljice jeseni.

Ana Kolarik je kuma manifestacije, pa joj je posebno milo i drago što se bundevi posvećuje tolika pažnja.

O bundevi se mnogo zna, kao i o njenim kvalitetima, pa je ne retko zbog bogatstva vitaminima i mineralima nazivaju domaćom bananom.

Žene Padine uglavnom rade u Beogradu, nemaju vremena za družbu, pa im manifestacija posvećena bundevi mnogo znači.

U okviru "Dana bundeve" organizovana je i izložba slika sa tematikom o bundevi.

Na manifestaciji su stručnjaci Instituta "Tamiš" održali radionicu na temu ceđenja ulja iz bundeve, a održano je takmičenje u kvalitetu kolača od bundeve. Više stotina uzoraka slanih i slatkih jela bili su izazov za sve prisutne da ih probaju i dive se lepotama ženskih ruku koje sto umesile.