Broj umrlih od raka u Južnom Banatu u porastu

PANČEVO, 13. mart 2018. (TV Pančevo) – Broj obolelih od malignih bolesti u poslednjih 10 godina u Južnobanatskom okrugu se ne povećava ali naželost broj umrlih od raka je u porastu, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo.Broj obolelih na desetogodišnjem nivou raka je 1360 osoba u Južnobanatskom okrugu. Odlazak na preventivne preglede i otkrivanje bolesti u početnoj fazi kao i uticanje na faktore rizika omogućavaju otkrivanje bolesti na vreme mogućnost izlečenja.

Mart mesec je posvećen obolevanju od malignih bolesti i tada se posebno skreće pažnja na broj obolelih. U poslednjih 10 godina u Južnom Banatu isti je broj obolelih osoba od svih vrtsta tumora ali su poražavajuće je broj umrlih od malignih bolesti u porastu jedan od razloga je što se tumori otkrivaju u kasnijoj fazi dkada se pojave simptomi.

Rano otkrivanje malignih bolesti spašava život , produžava životni vek osoba koje su obolele od ovih bolesti.Prvenetivni pregledi i skrining pregledi pogotovo skrining koji se u našoj zemlji sprovodi za karcinom debelog creva , karcinom dojke i grlića materice u mnogome mogu promeniti statistiku koja nije dobra.1,031,33 Ukupno oboli od malignih bolesti na teritoriji našeg okruga zajedno sa Pančevom nisu u porastu u odnosu na desetogodišnji period ali su u porastu određene vrste tumora kod muškaraca karcinom debelog creva kod žena od karcinoma pluća i karcinoma dojke. Broj obolelih od ovih bolesti je u porastu što govori da se ona otkriva u kasnoj fazi.

Broj obolelih na desetogodišnjem nivou raka je 1360 osoba u Južnobanatskom okrugu. Muškarci najčešće obolejvanju od karcinoma debelog creva dok je kod žena u porastu broj obolih od raka pluća i dojke.

Broj oblelih od raka debelog creva kod muškaraca bio je sto u desetogodišnjem proseku a sada je povećan na 120.Dok je kod žena došlo da iozjednačenja broja obolelih od raka pluća i raka dojke.

Sa sigurnošću se ne može reći kako nastaju maligne bolesti ali ima dokaza koji faktori rizika utiču na ova obolenja. Svako u riziko faktore spadaju pušenje, preterano konzumiranje alkohola, fizička neaktivnost i gojaznost.