Broj obolelih od gripa opada

PANČEVO, 7. januar 2016. (TV Pančevo) - Tokom prošle nedelje u Južnom Banatu broj obolelih od gripa počeo je da opada, osim u Pančevu, Kovinu i Opovu. Izlolovan je virus gripa AH3. Prema rečima epidemiologa u pančevačkom Zavodu za javno zdravlje, za sada nema dovoljno obolelih od gripa da bi se prijavila epidemija na teritoriji Južnog Banata.

Oboljevanje od gripa ove godine u Srbiji počelo je ranije u odnosu na prošlu godinu, kada su prvi slučajevi gripa potvrđeni tek krajem februara. Međutim, iako se stiče utisak da se broj bolesnih od gripa stalno povećava, to nije dovoljan broj da bi mogla da se prijavi epidemija gripa, kaže epidemiolog Olivera Stanišić .

- Može se reći da na teritoriji Južnog Banata aktivnost virusa gripa na lokalnom nivou. Postoje neki delovi Južnog Banata u kojima je aktivnost pojačana postoje neki delovi gde je stabilana i čak smanjena. Tokom prošle nedelje aktivnost je u opadanju, a u tri opštine je u porastu, i to u Pančevu, Kovinu i Opovu, dok je u ostalim opštinama prethodne nedelje u padu. Ukupan broj obolelih koji je registrovan prošle nedelje je manji nego pretprošle nedelje.Pretprošle nedelje bilo je prko 1500 obolelih, a ove oko 1100. To je razumljivo jer su bili praznici, pa je došlo do takozvane podregistracije, odnosno manji broj sugrađana se javio zdravstvenom sistemu - objasnila je dr Olivera Stanišić, epidemiolog.

Ukoliko se broj obolelih od gripa bude i dalje povećavao, biće razmotreno prijavljivanje epidemije gripa na teritoriji Južnog Banata. Epidemiju na teritoriji Republike Srbije jedino može da proglasi Ministartvo zdravlja, i to ako u celoj zemlji bude prijavljen veći broj lokalnih epidemija.