Bez opasnosti od poplava

 

PANČEVO, 21. april 2017. (TV Pančevo) – Vodostaji Dunava i Tamiša kod Pančeva su za više od 1 metra niži od 10 godišnjeg proseka za ovo doba godine, tako da ne postoji opasnost od visoke vode i poplava, kaže Neđo Popović, rukovodilac službe vodoprovrede u preduzeću “Tamiš – Dunav”. Na nasipima koji štite teritoriju grada od poplava svi radovi predviđeni za ovo doba godine su urađeni, tako da su procene da nema ugroženih. I pored toga od ponedeljka je gradski štab za vanredne situacije aktivirao plan zaštite od poplava kako bi se u slučaju potrebe reagovalo odmah.

Nakon upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se od 18. do 21. aprila očekuju obilne lokalne padavine, Sektor za vanredne situacije dao upozorenje svim organizacionim jedinicama kao i svim opštinskim, gradskim i okružnim štabovima za vanredne situacije, kako bi podigli nivo spremnosti za reagovanje u situaciji takvih padavina.

- Od ponedeljka smo aktivirali operativni plan zaštite od poplava. Obaveštena su JKP koja su preduzela određene mere. Obezbeđeni su ljudi i sredstva za reagovanje u slučaju poplava. Konkretno znači da u slučaju naredbe gradskog štava za vanredne sutuacije moraju da izađu na teren i da otklone nastali problem – rekao je Miodrag Milošević, šef Odeljenja za vanredne situacije:

Od ponedeljka popodne kada je počela da pada kiša, do danas pao je 41 litar po kvadratnom metru što je više od proseka, a očekuje se da će kiše biti još dva tri dana, kaže Neđo Popović, rukovodilac službe vodoprovrede u preduzeću “Tamiš – Dunav”. I pored toga vodstaj Dunava i Tamiša kod Pančeva, su ispod desetogodišnjeg proseka, tako da nema opasnosti od poplava, kaže Popović.

- Mi smo očekivali drastičniju situaciju po pitanju vodostaja, ali Dunav je i dalje u stagnaciji. Očekuje se blagi porast u narednim danima. Šta će biti tokom maja i početkom juna, kada dolaze ozbiljniji vodostaji to ćemo da vidimo – objasnio je Neđo Popović, rukovodilac službe vodoprivrede.

Na nasipima koji brane teritoriju Grada od izlivanja Dunava i Tamiša, urađeni su predviđeni radovi za ovo doba godine kako je bilo i predviđeno. Tokom visokih vodostaja najkritičnije je uvek bilo u Ivanovu i tu je potrebno uraditi betonsko oblaganje nasipa čime bi se sa dnevnog reda skinulo pitanje ugroženosti Ivanova.

- U ovom momentu procenjujemo da nema nikakvih elemenata ugroženosti. Tako da mogu mirno da spavaju. Što se tiče tamiškog nasipa, nemamo najava iz Rumunije sa Karpada da ima velikih snežnih nanosa da bi pri otapanju bilo većih dotoka – izjavio je Popović.

Narednih dana, meteorolozi prognoziraju da će biti promenljivo oblačno, povremeno sa kišom, a od nedelje sunčano. Hidrometeorološki zavod Srbije najavio da se u utorak očekuje malo veće otopljavanje snega, tako da će rebublički Sektor za vanredne situacije biti u pripravnosti u slučaju da dođe do plavljenja bujičnih vodotokova.