Adekvatna zaštita čuva vid

PANČEVO, 11. novembar 2017. (TV Pančevo) – Povrede oka vrlo su česte, pa lekari na Odeljenju Očne bolnice svakoga dana pregledaju pacijente koji su hitni zbog upadanja stranog tela. Ovaj broj povreda bi se značajno smanjio kada bi se uvek i adekvatno koristila zaštitna oprema, pre svega kod brušenja i varenja, napominju lekari.

Najčešći pregledi zbog kojih pacijenti dolaze na Odeljenje Očne bolnice su katarakta, glaukom i dijabetes. Međutim, svakoga dana više od 30 pacijenata koji spadaju u hitne slučajeve najčešće zbog povrede oka dođu na pregled kod oftalmologa.

- Hitna stanja su najčešće povrede, strana tela, oštećenje oka zbog upadanja kiselina ili zbog varenja. Što znači da bi broj povreda mogao da bude manji ako bi se koristila zaštita na radu - kaže dr Dragan Stanković, načelnik Očne bolnice.

Pacijenti pokušavaju nekada sami da izvade strano telo iz oka pre nego potraže pomoć lekara. Koliko je to opasno i može li trajno da ošteti vid, objašnjava doktor Stanković.

- Kada je u pitanju upadanje korozivnih sredstava, odmah treba isprati oko sa što većom količinom vode i odmah se obratiti lekaru da bi se proverilo koliko je oštećenje, da li je oštećena samo režnjača ili i rožnjača. Ako je oštećena rožnjača, često je potrebna i hospitalizacija. Kada su u pitanju strana tela, mi imamo redovne pacijente koji se bave brušenjem, oni već znaju šta treba da rade i dolaze kod nas da se strano telo izvadi. Ne smeju sami da diraju oko i poušavaju nekim priručnim sredstvima da izvade strano telo da ne bi uneli infekciju. To se retko dešava, ali ima slučajeva da sami pokušavaju.

Tokom zimskog perioda veoma česte povrede oka su zbog cepanja drva, kada trunje ili drvce upadne u oko.

- U toku dežurstva sam imao dete koje je povređeno - imalo je preforativnu povredu oka, pa smo ga uputili na Očnu kliniku u Beogradu.

Zahvaljujući novoj generaciji antibiotika, vrlo su retke ozbiljne infekcije oka kada upadne strano telo. Doktor Stanković ističe da nije uvek neophodno da se pacijenti tokom noći jave lekaru.

- To ne znači, ako je strano telo upalo uveče, da mora da dođe u toku noći, to može da sačeka i jutro. Nije neophodno da se dođe tokom noći za vađenje stranog tela.

U svakom slučaju, treba da budemo oprezni posebno kada radimo sa kiselinom koju najčešće koristimo prilikom ribanja kupatila. Povrede možemo sprečiti ako nosimo adekvatnu zaštitu na radu.