30 tona soli u gradu i na opštinskim putevima

PANČEVO, 15. januar 2018. (TV Pančevo) – Od noćas do jutros, kamionima Zimske službe posuto je oko 30 tona soli za posipanje glavnih gradskih ulica i prilaza gradu. Do kraja dana i u toku noći očekuju se nove padavine, pa će sve službe biti u pripravnosti. Od dva sata noćas, i radnici JKP "Higijena" od snega su čistili pešačke prelaze i javne površine.

Sneg u Pančevu počeo je da pada u nedelju popodne, i do ranih jutarnjih sati uspeo je da se zadrži na pančevačkim kolovozima i trotoarima. Zimska služba u Pančevu je, kao i u "Putevima Srbije" u drugom stepenu dežurstva. Iza ponoći, prema rečima Jovana Stankovića, koji je u pančevačkom "Urbanizmu" zadužen za stručni nadzor u ovoj Službi, na ulicama su za raščišćavanje kolovoza bila angažovana četiri vozila.

- Odmah po početku padavina, stavljena su sva vozila u pripravnost, a kada smo ustanovili da se sneg pri tlu ledi, čega smo svi bili svedoci, počelo je posipanje solju i čišćenje tamo gde su naslage snega bile dovoljno velike da bi plugom mogle da se uklone.

U toku noći, solju su posute sve ulice prvog prioriteta u Pančevu i svi opštinski putevi, a pred jutro je krenulo i raščišćavanje ulica drugog prioriteta.

- U takvim okolnostima, negde do osam ujutru, mogu da kažem da je skoro 30 tona soli i agregata posuto. 11 tona soli, 11 tona agregata na opštinskim putevima, i nešto više od 6 tona soli u gradu Pančevu.

Kada dođe zima, čini se da i vozači zaborave na mogućnost snega i leda na kolovozima. Čak su i u Zimskoj službi primetili da vozači u nekim ulicama blago klizaju automobilima po kolovozu.

- Pa, primetio sam, ono koliko sam ja obilazio grad. Naravno, na svim deonicama gde vozači vide da kolovoz nije suv kao što je trenutno u Ulici Svetoga Save i da postoje neki nanosi snega koji su verovatno i delom zaleđeni, ja ih molim za oprez i za sporiju vožnju. To su jedini saveti koji pomažu u zimskim uslovima. Jovan Stanković, JP "Urbanizam"

Oko dva sata posle ponoći, na teren su izašli i radnici pančevačke "Higijene".

- Naravno da nas nije iznenadio sneg, prvo što nije neki sneg da može da napravi neki problem ovoj javnoj komunalnoj službi. Izašli smo oko dva sata na redovno čišćenje, imali smo potrebe za posipanje soli, jer je bilo dosta klizavo. I to smo obavili. Centar grada je obuhvaćen u toku noći, a pre podne ćemo raditi u naseljima - rekao je Boban Rakidžić.

Do kraja dana i u toku noći Južni Banat očekuju nove snežne padavine, a prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u sredu uveče moguća je i ledena kiša, koja bi mogla da napravi nove probleme u gradu. Srećom, od zime u januaru ovih nekoliko hladnih dana biće sve, jer već krajem nedelje stiže toplije vreme i temperatura desetak stepeni iznad nule.