Hrana i vino

RECEPTI

 

alt

 











PONEDELJAK: 23. maj


Predjelo: PASTIĆO
– za dve osobe
– vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

400 g makarona
1 glavica crnog luka
300 g mlevenog mesa
200 g konzerviranog paradajza
1 kašika origana
500 ml mleka
3 kašike brašna
50 g putera
muskatni oraščić
100 g gaude
maslinovo ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: ĆUFTE U SOSU OD NARANDŽE
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 60 minuta

Potrebne namirnice:

500 g junećeg mlevenog mesa
2 kriške hleba
1 jaje
1 kašika rendanog rena
60 g šargarepe
100 g džema džema od narandži
1 češanj belog luka
1 limun
50 ml soja sosa
ulje

Desert: BELE GRČKE GURABIJE
– vreme pripreme: oko 50 minuta

Potrebne namirnice:

125 g putera
125 g svinjske masti
1 jaje
150 g šećera
1 limun
½ kašike praška za pecivo
2 kašike uza
½ kg brašna
100 g tucanih oraha
100 g šećera u prahu



UTORAK: 24. maj


Predjelo: GRISINE S KOBASICAMA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

1 tanka dimljena kobasica
300 ml mlake vode
1 mala kašika šećera
20 g svežeg kvasca
400 g brašna
50 g putera
so
Za sos:
200 ml kisele pavlake
1 kašika majoneza
1 češanj belog luka
perca mladog crnog luka

Glavno jelo: LOSOS S FETA SIROM I ZAČINIMA
– za dve osobe
– vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

400 g lososa
120 g feta sira
peršun
1 veza mladog crnog luka
1 limun
½ kašike mlevene crvene paprike
maslinovo ulje
so i mleveni crni biber

Desert: AUSTRIJSKI ČIZKEJK
– vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

Za koru:
150 g putera
100 g šećera u prahu
30 g brašna
1 jaja
250 g brašna
½ kašike ekstrakta od vanile
Za fil:
500 g krem sira
4 jaja
100 g šećera
40 g brašna
200 ml slatke pavlake
½ kašike ekstrakta od vanile



SREDA: 25. maj


Predjelo: MIRIŠLJAVE ZEMIČKE
– za šest osoba
– vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

1 mala kašika šećera
40 g svežeg kvasca
85 g putera
400 g oštrog brašna
50 g šećera u prahu
2 kašike susama
1 kašika maka
1 jaje
so

Glavno jelo: PILEĆI RAŽNJIĆI „KALKUTA”
– za dve osobe
– vreme pripreme: oko 20 minuta

Potrebne namirnice:

500 g pilećih grudi
80 g crnog luka
1 češanj belog luka
1 limun
1 kašika tabasko sosa
1 kašika soja sosa
1 kašika smeđeg šećera
ulje

Desert: PUNJENI TROUGLOVI
– vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

2 jaja
170 g šećera
60 ml ulja
1 narandža
1 kašika ekstrakta od vanile
250 g brašna
1 mala kašika praška za pecivo
2 kašike vode
800 g jabuka
180 g šećera
180 ml vode
so



ČETVRTAK: 26. maj


Predjelo: SALATA „ORLOV”
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

200 g šunke
200 g pilećih grudi
2 stabla celera
200 g fuzila
100 g seckanih mariniranih šampinjona
1 kašika paradajz pirea
200 g majoneza
2 kašike vinskog sirćeta
so

Glavno jelo: LIBRITOS
– za tri osobe
– vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

400 g svinjskog karea
200 g gaude isečene u četiri lente
50 g šunke
2 jaja
100 g brašna
150 g prezle
1 kašika mešavine začina
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: KOLAČ S OVSENIM PAHULJICAMA
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

250 g ovsenih pahuljica
75 g brašna
125 g mlevenih badema
220 g putera
1 kašika ekstrakta od badema
4 kašike meda
3 kašike džema od kajsija
250 g bele čokolade
125 ml jogurta
so



PETAK: 27. maj


Predjelo: KROMPIR ROLNA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 60 minuta

Potrebne namirnice:

700 g oljuštenih krompira
2 jaja
4 kašike brašna
1 glavica crnog luka
80 g šargarepe
1 kašika paradajz pirea
4-5 grančica mirođije
100 ml kisele pavlake
100 g sira
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: PILETINA S TESTENINOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

500 g pilećih grudi
120 g šargarepe
250 g tikvica
180 g zelenih paprika
250 g svežih šampinjona
50 g malih konzerviranih kukuruza
2 mala bela luka
3 češnja belog luka
1 suva čili paprika
250 g tankih rezanaca
2 kašike soja sosa
2 mlada crna luka
susamovo ulje
so i mleveni crni biber

Desert: ROLAT S LEŠNICIMA I BADEMIMA
– vreme pripreme: oko 50 minuta

Potrebne namirnice:

250 g margarina
200 ml kisele pavlake
3 kašike šećera
600 g brašna
100 g drobljenih lešnika
50 g drobljenih badema
150 g džema od šljiva
1 jaje
50 g čokoladnih mrvica



VIKEND


Predjelo 1: KROMPIR ROLNA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 60 minuta

Potrebne namirnice:

700 g oljuštenih krompira
2 jaja
4 kašike brašna
1 glavica crnog luka
80 g šargarepe
1 kašika paradajz pirea
4-5 grančica mirođije
100 ml kisele pavlake
100 g sira
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo 2: Glavno jelo: PILETINA S TESTENINOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

500 g pilećih grudi
120 g šargarepe
250 g tikvica
180 g zelenih paprika
250 g svežih šampinjona
50 g malih konzerviranih kukuruza
2 mala bela luka
3 češnja belog luka
1 suva čili paprika
250 g tankih rezanaca
2 kašike soja sosa
2 mlada crna luka
susamovo ulje
so i mleveni crni biber

Desert 1: ROLAT S LEŠNICIMA I BADEMIMA
– vreme pripreme: oko 50 minuta

Potrebne namirnice:

250 g margarina
200 ml kisele pavlake
3 kašike šećera
600 g brašna
100 g drobljenih lešnika
50 g drobljenih badema
150 g džema od šljiva
1 jaje
50 g čokoladnih mrvica


Predjelo 2: MIRIŠLJAVE ZEMIČKE
– za šest osoba
– vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

1 mala kašika šećera
40 g svežeg kvasca
85 g putera
400 g oštrog brašna
50 g šećera u prahu
2 kašike susama
1 kašika maka
1 jaje
so

Glavno jelo 2: PILEĆI RAŽNJIĆI „KALKUTA”
– za dve osobe
– vreme pripreme: oko 20 minuta

Potrebne namirnice:

500 g pilećih grudi
80 g crnog luka
1 češanj belog luka
1 limun
1 kašika tabasko sosa
1 kašika soja sosa
1 kašika smeđeg šećera
ulje

Desert 2: PUNJENI TROUGLOVI
– vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

2 jaja
170 g šećera
60 ml ulja
1 narandža
1 kašika ekstrakta od vanile
250 g brašna
1 mala kašika praška za pecivo
2 kašike vode
800 g jabuka
180 g šećera
180 ml vode
so