Hrana i vino

RECEPTI

alt











PONEDELJAK: 20. februar


Predjelo: PILEĆA ČORBA S KARFIOLOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

300 g pilećeg belog mesa
1 glavica crnog luka
400 g karfiola
1 jaje
1 limun
2 korena paškanata
1 šargarepa
150 ml jogurta
peršun
1 kašika mešavine začina
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: SALTIMBOKA S HLEBOM NA ITALIJANSKI NAČIN
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

800 g pilećeg mesa
400 g brašna
300 g šunke
150 ml mleka
100 ml belog vina
70 g putera
1 sveži kvasac
2 male kašike morske soli
1 mala kašika šećera
½ male kašike suve žalfije
½ male kašike suvog bosiljka
listovi celera
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: BRIONI
– vreme pripreme: oko 150 minuta

Potrebne namirnice:

5 jaja
Za patišpanj:
200 g šećera
2 kašike prezle
4 kašike skuvane kafe
100 g oraha
1/2 praška za pecivo
Za fil:
3 kašike brašna
300 ml mleka
250 g margarina
ulje
200 g šećera u prahu

Za preliv:
50 g čokolade za kuvanje



UTORAK: 21. februar


Predjelo: BAJADERA S PILETINOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

1 pile
300 g pileće šunke
200 ml kisele pavlake
3 jaja
300 g kačkavalja
100 g susama
1 kašika mešavine začina
ulje
so i mleveni biber

Glavno jelo: PILEĆI FRIKASO S PEČURKAMA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

1 pile
½ kg šampinjona
1 glavica crnog luka
peršun
1 koren celera
1 koren paškanata
1 šargarepa
100 g margarina
2 jaja
200 ml kisele pavlake
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: ČOKOLADA TUTI-FRUTI
– vreme pripreme: oko 20 minuta

Potrebne namirnice:

½ kg šećera
3 ½ šoljice vode
250 g mleka u prahu
150 g kakaoa
125 g margarina
100 g badema
50 g suvog grožđa
100 g lešnika
1 narandža



SREDA: 22. februar


Predjelo: LAZANJE S PILETINOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 80 minuta

Potrebne namirnice:

1 pakovanje lazanja
½ kg pilećih grudi
300 g šampinjona
300 g kačkavalja
2 šargarepe
1 paradajz
1 kašika mešavine začina
2 glavice crnog luka
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: PILEĆI RAŽNJIĆI „APRIKOT”
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 120 minuta

Potrebne namirnice:

600 g pilećih grudi
100 g pršuta
1 kutija topljenog sira
200 g kajsija iz kompota
300 g pirinča
2 glavice crnog luka
2 zelene paprike
1 mala kašika šafrana
2 kocke za pileću supu
1 češanj belog luka
50 g putera
100 ml neutralne pavlake
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: MARKOVA TORTA
– vreme pripreme: oko 100 minuta

Potrebne namirnice:

10 jaja

Za patišpanj:
150 g šećera
200 g urmi bez koštica
50 g pečenih seckanih lešnika
50 g kokosovog brašna
1 kašika brašna
Za fil:
10 kašika šećera
2 kesice praška za puding od vanile
1 l mleka
100 g bele čokolade
250 g putera
2 kesice praška za šlag



ČETVRTAK: 23. februar


Predjelo: KULEBJAKA S KOKOŠKOM I PIRINČEM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

1 kokoška
250 g pirinča
peršun
8 jaja
3 šargarepe
1 limun
150 ml kisele pavlake
¼ korena celera
1 koren paškanata
1 kocka za pileću supu
muskatni oraščić
ulje
so

Glavno jelo: PILEĆE GRUDI U SLANINI
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

4 parčeta pilećih grudi
12 lenti dimljene slanine
½ kg zelenih paprika
1 ljuta crvena paprika
1 veza žalfije
1 glavica crnog luka
5 kašika putera
175 ml belog vina
1 kocka za pileću supu
1 mala kašika šećera
2 češnja belog luka
2 kašike meda
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika gustina
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: ŠARENE KUGLICE
– vreme pripreme: oko 50 minuta

Potrebne namirnice:

150 g brašna
100 g margarina
200 g lešnika
100 g šećera
100 g bele čokolade
150 g čokolade za kuvanje
1 jaje
100 g šećera u prahu



PETAK: 24. februar


Predjelo: NORVEŠKA SALATA S PILETINOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

1 pile
1 koren i listovi celera
3 jaja
1 limun
2 struka praziluka
200 ml kisele pavlake
1 kašika senfa
150 g šunke
100 g crnih maslina
1 jabuka
3 kašike majoneza
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: PILE U ZEMLJANOJ POSUDI
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

1 pile
150 g pileće džigerice
150 g mlevenog mesa
3 krompira
2 glavice crvenog luka
2 kriške hleba
3 šargarepe
½ korena celera
2 grančice ruzmarina
200 ml belog vina
1 mala kašika majorana
3 češnja belog luka
muskatni oraščić
2 kašike mešavine začina
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: : DAMEN KAPRIC
– vreme pripreme: oko 80 minuta

Potrebne namirnice:

5 jaja
1 šolja ulja
3 šolje šećera
3 šolje brašna
½ šolje mleka
1 prašak za pecivo
150 g džema
200 g oraha
100 g čokolade za kuvanje
1 vanilin šećer
100 g suvog grožđa

VIKEND


Predjelo: NORVEŠKA SALATA S PILETINOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

1 pile
1 koren i listovi celera
3 jaja
1 limun
2 struka praziluka
200 ml kisele pavlake
1 kašika senfa
150 g šunke
100 g crnih maslina
1 jabuka
3 kašike majoneza
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: PILE U ZEMLJANOJ POSUDI
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

1 pile
150 g pileće džigerice
150 g mlevenog mesa
3 krompira
2 glavice crvenog luka
2 kriške hleba
3 šargarepe
½ korena celera
2 grančice ruzmarina
200 ml belog vina
1 mala kašika majorana
3 češnja belog luka
muskatni oraščić
2 kašike mešavine začina
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: : DAMEN KAPRIC
– vreme pripreme: oko 80 minuta

Potrebne namirnice:

5 jaja
1 šolja ulja
3 šolje šećera
3 šolje brašna
½ šolje mleka
1 prašak za pecivo
150 g džema
200 g oraha
100 g čokolade za kuvanje
1 vanilin šećer
100 g suvog grožđa


Predjelo: LAZANJE S PILETINOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 80 minuta

Potrebne namirnice:

1 pakovanje lazanja
½ kg pilećih grudi
300 g šampinjona
300 g kačkavalja
2 šargarepe
1 paradajz
1 kašika mešavine začina
2 glavice crnog luka
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: PILEĆI RAŽNJIĆI „APRIKOT”
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 120 minuta

Potrebne namirnice:

600 g pilećih grudi
100 g pršuta
1 kutija topljenog sira
200 g kajsija iz kompota
300 g pirinča
2 glavice crnog luka
2 zelene paprike
1 mala kašika šafrana
2 kocke za pileću supu
1 češanj belog luka
50 g putera
100 ml neutralne pavlake
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: MARKOVA TORTA
– vreme pripreme: oko 100 minuta

Potrebne namirnice:

10 jaja

Za patišpanj:
150 g šećera
200 g urmi bez koštica
50 g pečenih seckanih lešnika
50 g kokosovog brašna
1 kašika brašna
Za fil:
10 kašika šećera
2 kesice praška za puding od vanile
1 l mleka
100 g bele čokolade
250 g putera
2 kesice praška za šlag