Hrana i vino

RECEPTI

alt











PONEDELJAK: 5. decembar


Predjelo: SKOPSKA POGAČA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 60 minuta

Potrebne namirnice:

400 g brašna
200 ml jogurta
150 ml ulja
5 jaja
1 prašak za pecivo
150 g šampinjona
150 g kačkavalja
150 g šunke
50 g susama
50 g margarina
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: DINSTANA JUNETINA S PIVOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 120 minuta

Potrebne namirnice:

1 kg juneće krtine
6 šargarepa
2 glavice crnog luka
4 kašike brašna
4 kašike paradajz pirea
½ male kašike tamjana
2 češnja belog luka
1 kašika mešavine začina
200 ml piva
ulje
so i mleveni biber

Desert: URMA TORTA
– vreme pripreme: oko 80 minuta

Potrebne namirnice:

Za patišpanj:
10 jaja
250 g mlevenih oraha
250 g urmi
3 kašike brašna
1 kašika kakaoa
10 kašika šećera
Za fil:
2 kašike brašna
300 ml mleka
50 g čokolade za kuvanje
200 g putera
16 kašika šećera



UTORAK: 6. decembar


Predjelo: ČORBA OD KESTENJA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 20 minuta

Potrebne namirnice:

200 g kuvanog kestenja
300 g telećeg mesa
1 koren celera
2 kašike pavlake
2 šargarepe
1 kašika brašna
1 jaje
100 ml mleka
ulje
so i mleveni biber

Glavno jelo: SLATKI CRNI LUK IZ RERNE
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 50 minuta

Potrebne namirnice:

1 kg crnog luka
½ kg mlevenog mesa
2 šargarepe
100 g paradajz pirea
100 g kačkavalja
1 paradajz
50 ml vinskog sirćeta
2 kašike mešavine začina
3 češnja belog luka
2 male kašike šećera
3-4 lovorova lista
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: ČOKOLADNA TORTA
– vreme pripreme: oko 120 minuta

Potrebne namirnice:

Za patišpanj:
150 g šećera
4 jaja
8 kašika ulja
100 g brašna
1 prašak za pecivo
20 g kakaoa
Za fil:
1 l slatke pavlake
350 g čokolade za kuvanje
200 g džema od jagoda



SREDA: 7. decembar


Predjelo: BALKANSKA SALATA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

2 oblande
300 g tankih dimljenih kobasica
300 g ajvara
250 g kačkavalja
2 jaja

Glavno jelo: OSLIĆ NA MEDITERANSKI NAČIN
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 120 minuta

Potrebne namirnice:

600 g svinjske krtine
5 krompira
2 struka praziluka
2 kašike mešavine začina
1 kašika mlevene crvene paprike
4 suve rezane paprike
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: VASINA TORTA
– vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

9 jaja
9 kašika šećera

Za fil:
200 g mlevenih oraha
250 g šećera
1 narandža
150 g putera
50 g čokolade za kuvanje
200 ml mleka
Za testo:
6 kašika mlevenih badema
1 kašika brašna



ČETVRTAK: 8. decembar


Predjelo: KOCKE OD BROKOLIJA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 80 minuta

Potrebne namirnice:

250 g brašna
200 ml belog vina
1 mala kašika praška za pecivo
120 g ementalera
80 g putera
100 g dimljene slanine
3 jaja
100 g šargarepe
60 g maka
150 g brokolija
ulje
so

Glavno jelo: KARE U SOSU OD JAJA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

800 g svinjskog karea
6 kiselih krastavaca
200 ml belog vina
4 jaja
50 g brašna
1 kašika senfa
200 g šampinjona
1 kašika mlevene crvene paprike
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: „ŠARLOTA” OD KESTENA
– vreme pripreme: oko 60 minuta

Potrebne namirnice:

300 g piškota
650 g kuvanog mlevenog kestena
200 g čokolade za kuvanje
1 banana
50 g oraha
2 kašike ruma
150 g šećera
200 ml slatke pavlake
1 kašika putera
1 vanilin šećer
100 ml mleka



PETAK: 9. decembar


Predjelo: KOH OD JUNEĆE DŽIGERICE
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

600 g juneće džigerice
1 jabuka
125 g šampinjona
1 limun
20 g brašna
2 kriške hleba
1/2 l mleka
50 g ementalera
2 jaja
1 kašika karija
30 g gustina
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: TELEĆI MEDALJONI S LEŠNICIMA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

600 g teleće krtine
700 g njoka
100 g lešnika
½ l paradajz sosa
1 veza mladog crnog luka
2 kašike mešavine začina
2 kašike putera
1 jaje
muskatni oraščić
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: SAHER TORTA
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

285 g čokolade za kuvanje
150 g brašna
6 jaja
100 g džema od kajsija
150 g putera
150 g šećera
1 mala kašika praška za pecivo
30 g šećera u prahu

VIKEND


Predjelo: KOH OD JUNEĆE DŽIGERICE
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

600 g juneće džigerice
1 jabuka
125 g šampinjona
1 limun
20 g brašna
2 kriške hleba
1/2 l mleka
50 g ementalera
2 jaja
1 kašika karija
30 g gustina
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: TELEĆI MEDALJONI S LEŠNICIMA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

600 g teleće krtine
700 g njoka
100 g lešnika
½ l paradajz sosa
1 veza mladog crnog luka
2 kašike mešavine začina
2 kašike putera
1 jaje
muskatni oraščić
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: SAHER TORTA
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

285 g čokolade za kuvanje
150 g brašna
6 jaja
100 g džema od kajsija
150 g putera
150 g šećera
1 mala kašika praška za pecivo
30 g šećera u prahu


Predjelo: SKOPSKA POGAČA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 60 minuta

Potrebne namirnice:

400 g brašna
200 ml jogurta
150 ml ulja
5 jaja
1 prašak za pecivo
150 g šampinjona
150 g kačkavalja
150 g šunke
50 g susama
50 g margarina
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: DINSTANA JUNETINA S PIVOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 120 minuta

Potrebne namirnice:

1 kg juneće krtine
6 šargarepa
2 glavice crnog luka
4 kašike brašna
4 kašike paradajz pirea
½ male kašike tamjana
2 češnja belog luka
1 kašika mešavine začina
200 ml piva
ulje
so i mleveni biber

Desert: URMA TORTA
– vreme pripreme: oko 80 minuta

Potrebne namirnice:

Za patišpanj:
10 jaja
250 g mlevenih oraha
250 g urmi
3 kašike brašna
1 kašika kakaoa
10 kašika šećera
Za fil:
2 kašike brašna
300 ml mleka
50 g čokolade za kuvanje
200 g putera
16 kašika šećera