Hrana i vino

RECEPTI

radnim danom u 09:00 h i 15:00 h
subota: 08:30 h

alt

 









PONEDELJAK: 26. januar


Predjelo: FETA VEKNA SA KIKIRIKIJEM
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 50 minuta

Potrebne namirnice:

500 g brašna
200 g slanog oljuštenog pečenog kikirikija
500 g feta sira
150 g lenti pršute
150 ml jogurta
50 ml mlake vode
1 jaje
1 svež kvasac
pola kašike šećera
100 ml ulja
pola kašike vinskog sirćeta
100 g susama
so

Glavno jelo: JUNEĆA KOLENICA SA PRELIVOM OD RENA
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 2 sata i 15 minuta

Potrebne namirnice:

1 juneća kolenica
2 struka praziluka
5 oljuštenih krompira
2 kriške hleba
250 ml mleka
pola kašike šećera
2 šargarepe
50 g putera
2 kašike narendanog rena
1 koren celera
1 kašika mešavine začina
1 goveđa kocka za supu
1 kašika zrna crnog bibera
morski oraščić
6 karanfilića
5 lovorovih listova
so

Desert: KOLAČ STARO ZLATO
- vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

10 jaja
1 l mleka
Patišpanj:
10 kašika šećera
10 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
300 g pečenih seckanih oraha
20 kašika šećera
2 kesice praška za puding od vanile
250 g margarina
50 g šećera u prahu
400 g biskvita sa voćnim želeom i čokoladom
Ukrašavanje:
2 kesice praška za šlag



UTORAK: 27. januar


Predjelo: JAJA NA AMERIČKI NAČIN
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

6 jaja
150 g zrna konzerviranog kukuruza
2 zelene paprike
2 paradajza
100 g putera
1 glavica crnog luka
so

Glavno jelo: OSLIĆ U NEODOLJIVOM SOSU
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

800 g oslića
1 glavica crnog luka
200 ml kisele pavlake
1 kašika brašna
peršun
1 limun
50 g putera
200 ml belog vina
3 češnja belog luka
pola kašike majorana
ulje, so i mleveni crni biber

Desert: TORTA SA ŠLAGOM
- vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

4 jajeta
12 kašika šećera
12 kašika brašna
12 kašika vode
2 kašike kakaoa
1 kesica praška za šlag
Filovi:
400 g praška za šlag
1 l mleka
300 g keksa
300 g čokoladnih bananica
100 g seckanih oraha
200 g mlečnog čokoladnog krema
Ukrašavanje:
100 g čokolade za kuvanje



SREDA: 28. januar


Predjelo: INTEGRALNI ŠPAGETI SA PESTOM
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

300 g integralnih špageta
1 koren sa grančicama komarača
1 konzerva tune
1 struk praziluka
100 g suvih smokava
100 g lešnika
300 g kozijeg sira
pola kašike suvog bosiljka
2 češnja belog luka
1 kašika mešavine začina
ulje
malsinovo ulje, so i mleveni crni biber

Glavno jelo: DŽEPOVI
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

700 g svinjskog karea
100 g brašna
50 lenti dim slanine
200 g svežih šampinjona
peršun
1 glavica crnog luka
ulje, so i mleveni crni biber

Desert: PIRAMIDA OD ČAJNIH KOLUTIĆA
- vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

400 g čajnih kolutića
250 g skuvane crne kafe
Filovi:
500 ml mleka
12 kašika šećera
8 kašika brašna
375 g margarina
1 kesica vanilin šećera
10 kašika šećera u prahu
4 jajeta
1 banana
150 g seckanih oraha
200 g čokolade za kuvanje



ČETVRTAK: 29. januar


Predjelo: MEDITERANSKA SUPA OD PEČURAKA
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

150 g rezanaca za supu
300 g svežih šampinjona
1 glavica crnog luka
50 g putera
peršun
2 goveđe kocke za supu
20 g narendanog parmezana
2 češnja belog luka
pola kašike suvog bosiljka
200 ml soja sosa
ulje, so i mleveni crni biber

Glavno jelo: VARIVO SA DIMLJENIM REBRIMA I PEČURKAMA
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 120 minuta

Potrebne namirnice:

700 g dimljenih svinjskih rebara
500 g svežih šampinjona
3 šargarepe
2 zelene paprike
2 glavice crnog luka
peršun
1/4 korena celera
200 ml kisele pavlake
3 češnja belog luka
2 lovorova lista
1 kašika mešavine začina
1 kuvani krompir
ulje, so i mleveni crni biber

Desert: KARAMEL ČOKOLADNE TORTA
- vreme pripreme: oko 100 minuta

Potrebne namirnice:

140 g šećera
300 g seckanih oraha
12 jaja
3 kašike brašna
Fil:
4 jajeta
160 g šećera
200 g čokolade za kuvanje
200 g putera
2 kašike mleka



PETAK: 30. januar


Predjelo: POGAČA KRUNA
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 50 minuta

Potrebne namirnice:

500 g brašna
1 svež kvasac
250 g putera
500 g sira
200 ml ulja
500 ml mleka
3 jajeta
1 mala kašika šećera
20 g susama
ulje i so

Glavno jelo: ŠNICLE PUNJENE SIROM
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

800 g svinjske krtine
4 lenti dimljen slanine
100 gprezle
pola kašike mešavine začina
150 g sira
4 kašike majoneza
3 jajeta
100 g brašna
ulje, so i mleveni crni biber

Desert: JUBILARNA TORTA
- vreme pripreme: oko 2 sata i 30 minuta

Potrebne namirnice:

15 jaja
Patišpanji:
15 kašika šećera
550 g mlevenih oraha
9 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
Filovi:
1 l mleka
4 kesice praška za puding od vanile
200 g čokolade za kuvanje
400 g šećera u prahu
400 g putera
200 g bele čokolade
Preliv:
500 g višanja
200 g šećera
200 ml vode
2 k gustina
1 kesica želatina
Ukrašavanje:
800 g belog fondana
400 g crvenog fondana



VIKEND


Predjelo 1: POGAČA KRUNA
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 50 minuta

 Potrebne namirnice:

500 g brašna
1 svež kvasac
250 g putera
500 g sira
200 ml ulja
500 ml mleka
3 jajeta
1 mala kašika šećera
20 g susama
ulje i so

Predjelo 2: FETA VEKNA SA KIKIRIKIJEM
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 50 minuta

Potrebne namirnice:

500 g brašna
200 g slanog oljuštenog pečenog kikirikija
500 g feta sira
150 g lenti pršute
150 ml jogurta
50 ml mlake vode
1 jaje
1 svež kvasac
pola kašike šećera
100 ml ulja
pola kašike vinskog sirćeta
100 g susama
so

Glavno jelo 1: ŠNICLE PUNJENE SIROM
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

800 g svinjske krtine
4 lenti dimljen slanine
100 gprezle
pola kašike mešavine začina
150 g sira
4 kašike majoneza
3 jajeta
100 g brašna
ulje, so i mleveni crni biber

Glavno jelo 2: DŽEPOVI
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

700 g svinjskog karea
100 g brašna
50 lenti dim slanine
200 g svežih šampinjona
peršun
1 glavica crnog luka
ulje, so i mleveni crni biber

Glavno jelo 3: JUNEĆA KOLENICA SA PRELIVOM OD RENA
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 2 sata i 15 minuta

Potrebne namirnice:

1 juneća kolenica
2 struka praziluka
5 oljuštenih krompira
2 kriške hleba
250 ml mleka
pola kašike šećera
2 šargarepe
50 g putera
2 kašike narendanog rena
1 koren celera
1 kašika mešavine začina
1 goveđa kocka za supu
1 kašika zrna crnog bibera
morski oraščić
6 karanfilića
5 lovorovih listova
so

Desert 1: JUBILARNA TORTA
- vreme pripreme: oko 2 sata i 30 minuta

Potrebne namirnice:

15 jaja
Patišpanji:
15 kašika šećera
550 g mlevenih oraha
9 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
Filovi:
1 l mleka
4 kesice praška za puding od vanile
200 g čokolade za kuvanje
400 g šećera u prahu
400 g putera
200 g bele čokolade
Preliv:
500 g višanja
200 g šećera
200 ml vode
2 k gustina
1 kesica želatina
Ukrašavanje:
800 g belog fondana
400 g crvenog fondana

Desert 2: PIRAMIDA OD ČAJNIH KOLUTIĆA
- vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

400 g čajnih kolutića
250 g skuvane crne kafe
Filovi:
500 ml mleka
12 kašika šećera
8 kašika brašna
375 g margarina
1 kesica vanilin šećera
10 kašika šećera u prahu
4 jajeta
1 banana
150 g seckanih oraha
200 g čokolade za kuvanje