Hrana i vino

RECEPTI

radnim danom u 09:00 h i 15:00 h
subota: 08:30 h

alt

 









PONEDELJAK: 4. maj


Predjelo: ŠARENE ŠPAGETE
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

500 g špageta
250 g očišćenog spanaća
300 g pilećih grudi 250 g lenti dimljene slanine

1 glavica crnog luka
50 g putera
200 ml kisele pavlake
1 kašika brašna 30 g narendanog parmezana
2 čašnja belog luka
100 ml belog vina
1 mala kašika origana
ulje, so i mleveni crni biber

Glavno jelo: LOSOS U VINU SA PEČURKAMA
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

800 g krmenadli od lososa
300 g svežih šampinjona
200 g svežih bukovača
300 g rezanaca
30 g putera
200 ml crvenog vina
100 ml vode
1 češanj belog luka
1,5 kašika mešavine začina
maslinovo ulje
so i mleveni crni biber

Desert: DOJČ TORTA
- vreme pripreme: oko 150 minuta

Potrebne namirnice:

200 g čokolade za kuvanje
100 ml mleka
so
Patišpanj 1:
4 jajeta
5 kašika šećera
5 kašika oštrog brašna
2 kašike kakaoa
pola kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
1 mala kašika cimeta
10 ml ulja
100 ml mleka
30 ml vode
1 limun
Patišpanj 2:
2 jajeta
100 g šećera
30 g putera
40 g čokolade za kuvanje
80 g oštrog brašna
20 g kakaoa
1 mala kašika praška za pecivo
50 g mlevenih lešnika
Filovi:
125 g šećera
500 ml mleka
45 g gustina
250 g neslanog sira
3 kašike želatina
1 kašika instant kafe
500 ml slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
1 ksica vanilin šećera
Čokoladni preliv:
1 kašika želatina
150 ml slatke pavlake



UTORAK: 5. maj


Predjelo:RIŽOTO SA PRAZILUKOM I TUNOM
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 10 minuta

Potrebne namirnice:

1 struk praziluka
150 g pirinča
200 g konzervirane tune
2-3 grančice suve majčine dušice
2 češnja belog luka
150 ml paradajz sosa
ulje i so

Glavno jelo: PILEĆI MEDALJONI U OBLANDI
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

3 oblande
1 kg pilećih grudi
200 g prezle
200 g bršna
300 g krugova šunke
300 g lenti gaude
2 kašike majoneza
200 ml kisele pavlake
3 jajeta
2 kašike senfa
pola kašike mešavine začina
ulje, so i mleveni crni biber

Desert: KREM KOCKE
- vreme pripreme: oko 15 minuta

Potrebne namirnice:

Žuta smesa:
300 ml vode
300 g šećera
200 g margarina
100 g bele čokolade
300 g mleka u prahu
300 g kokosovog brašna
Kafena smesa:
200 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
1 kašika mleka
200 g seckanih oraha



SREDA: 6. maj


Predjelo: PITA SA KROMPIRIMA I SLANINOM
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

4 oljuštena krompira
2 glavice crnog luka
150 g lenti dimljene slanine
500 g kora za pitu
200 ml kisele pavlake
ulje, so i mleveni crni biber

Glavno jelo: KOLENICA SA POVRĆEM
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

1 teleća kolenica
2,5 oljuštena krompira
pola korena paškanata
2 paradajza
pola korena celera
2 šargarepe
peršun
100 g crnih maslina bez koštica
ulje, so i mleveni crni biber

Desert: SALAMA SA SMOKVAMA
- vreme pripreme: oko 10 minuta

Potrebne namirnice:

200 g suvih smokava
150 g seckanih pečenih kikirikija
150 g suvog grožđa
150 g mlevenih lešnika
200 g tahan alve
8 parčadi ratluka
2 kašike marmelade od šljiva



ČETVRTAK: 7. maj


Predjelo: BRZI HLEB
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

400 g oštrog brašna
400 g integralnog brašna
4 kašike oljuštenih semenki od tikve
250 g oljuštenog suncokreta
500 ml vode
4 male kašike meda
4 male kašike suvog kvasca
ulje i so

Glavno jelo: JUNETINA U PIKANTNOM SOSU
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

800 g juneće krtine od buta
100 g lenti dimljene slanine 100 g konzerviranog paradajza

1 glavica crnog luka
2 kisela krastavca
3 šargarepe
1 koren celera
2 kašike senfa
1 grančica ruzmarina 1 kašika mešavine začina
2 češnja belog luka
2 šargarepe
150 g brašna
pola kašičice šećera
3 lovorovog lista
70 ml belog vina
maslinovo ulje
so i mleveni crni biber

Desert: ŠUBARE
- vreme pripreme: oko 50 minuta

Potrebne namirnice:

200 g čokolade za kuvanje
Testo:
100 g margarina
200 g šećera u prahu
1 jaje
100 g brašna
Fil:
100 g kokosovog brašna
100 ml mleka
2 kesice vanilin šećera
50 g margarina
70 g šećera u prahu
Ukrašavanje:
100 ml mleka
100 g kokosovog brašna



PETAK: 8. maj


Predjelo: PILEĆA SALATA SA PIRINČEM
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

500 g pilećih grudi
150 g pirinča
500 g seckanih mariniranih šampinjona
100 g majoneza
250 ml kisele pavlake
4 kisela krastavčića
2 češnja belog luka
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: PUNJENI ROLAT OD MLEVENOG MESA
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

750 g mešanog mlevenog mesa
4 viršle
200 g lenti dimljene slanine
1 glavica crmpg luka
3 kisela krastavca
2 kuvana oljuštena jajeta
1 kašika senfa
pola kašike majorana
1 jaje
ulje, so i mleveni crni biber

Desert: KOLAČ OD LIMUNA I ČOKOLADE
- vreme pripreme: oko 2 sata i 30 minuta

Potrebne namirnice:

200 g čokolade za kuvanje
Kore: 780 g brašna

1 kesica praška za pecivo
230 g šećera u prahu
100 g margarina
1 mala kašika sode bikarbone
3 kašike meda
250 ml kisele pavlake
150 ml mleka
1 jaje
Čokoladni fil:
600 ml mleka
30 ml mleka
360 g šećera



VIKEND


Predjelo 1: PIROŠ PITA
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 80 minuta

Potrebne namirnice:

500 g brašna
1 svež kvasac
400 g mlevenog mesa
2 jajeta
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
150 g kačkavalja
2 kuvana oljuštena krompira
200 ml mleka
pola kašike šećera
30 g susama
ulje, so i mleveni crni biber

Predjelo 2: KALUĐERSKE PAPRIKE
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

10 pečenih oljuštenih crvenih paprika
300 ml ulja
400 g brašna
300 ml mleka
500 g sira
3 jajeta
300 g prezle
200 g brašna
300 ml vode
2 jajeta
ulje i so

Predjelo 3: SALATA SA DIMLJENOM PILETINOM
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 10 minuta

Potrebne namirnice:

250 g dimljenih pilećih grudi
3 kuvane šargarepe
6 kiselih krstavčića
500 ml kisele pavlake
100 g zrna konzerviranog kukuruza
100 g konzerviranog graška
100 g crnih maslina bez koštica
100 g majoneza
250 g dimljenog kačkavalja
so i mleveni srni biber

Glavno jelo 1: TELEĆE ŠNICLE NA ŠARPLANINSKI NAČIN
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

6 telećih šnicli
100 g sira
3 jajeta
100 g kačkavalja
1 glavica crnog luka
150 g kajmaka
150 g višanja iz kompota
ulje, so i mleveni crni biber

Glavno jelo 2: KRCKAVI PILEĆI BATACI
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

pola veze peršuna
8 pilećih bataka
4 krišle integralnog hleba
1 jaje
1 limun
1 kašika mešavine začina
60 g badema
2 češnja belog luka
ulje, so i mleveni crni biber

Glavno jelo 3: SVINJSKI FILE U PIVU
- za 4 osobe
- vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

600 g svinjskog filea
1 tikvica
1 glavica crnog luka
1 kesica mešavine Mandža začina za gulaš
1 crvena paprika
100 ml neutralne pavlake
150 ml paradajz sosa
100 ml piva
ulje, so i mleveni crni biber

Desert 1: KARAMEL TORTA SA ORASIMA
- vreme pripreme: oko 100 minuta

Potrebne namirnice:

4 jajeta
Kore:
5 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
100 ml mleka
Filovi:
2 kesice praška za udingp sa ukusom slatke pavlake
10 kašika šećera
700 ml mleka
150 ml slatke pavlake
10 kašika mlevenih oraha
10 kašika želatina
100 ml mleka
Ukrašavanje:
100 ml mleka
50 ml slatke pavlake
4 kašika šećera

Desert 2: KIPARSKA LIMOPITA
- vreme pripreme: oko 60 minuta

Potrebne namirnice:

4 kisele jabuke
3 kašike šećera
1 limun
1 mala kašika cimeta
220 ml ulja
200 g šećera
150 g brašna
1 mala kašika praška za pecivo
2 jajeta
1 kesica vanilin šećera
2 kašike konjaka

Desert 3: ROLAT SA PUNJENIM URMAMA
- vreme pripreme: oko 30 minuta

Potrebne namirnice:

200 urmi bez koštica
100 g mlevenih oraha
3 kašike šećera u prahu
1 kašika meda
1 limun
2 jajeta
150 g šećera
200 g mlevenih lešnika
200 g mlevenog keksa
50 g margarina