Hrana i vino

RECEPTI

 

alt











PONEDELJAK: 23. januar


Predjelo: TELEĆA ČORBA S PEČURKAMA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

750 g teleće krtine
3 kašike brašna
½ l vode
½ kg šampinjona
½ l mleka
2 jaja
2 kašike mešavine začina
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: SVINJSKA BUTKICA S RAGUOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

1 dimljena svinjska butkica
250 g konzerviranog pasulja
200 g šunke
1 zelena paprika
100 g dimljene slanine
200 g šampinjona
peršun
1 paradajz
4 kisela krastavca
1 kašika mešavine začina

Desert: TORTA DAN I NOĆ
– vreme pripreme: oko 150 minuta

Potrebne namirnice:

Za patišpanj – noć:
10 jaja
10 kašika šećera
1 prašak za pecivo
200 g oraha
3 kašike brašna
1 kašika kakaoa
100 g čokolade za kuvanje

Za patišpanj – dan:
5 kašika šećera
100 g oraha
100 g suvog grožđa
2 kašike brašna
Za fil:
½ l mleka
15 kašika šećera
2 kašike brašna
250 g margarina
7 kašika šećera u prahu

Za ukrašavanje:
100 g čokolade za kuvanje
100 g bele čokolade



UTORAK: 24. januar


Predjelo: PUNJENI SVEŽI ŠAMPINJONI
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

½ kg većih svežih šampinjona
1 glavica crnog luka
2 jaja
20 listova bosiljka
1 kašika mešavine začina
1 mala kašika origana
ulje
so i mleveni biber

Glavno jelo: MEŠANO PEČENJE S PRELIVOM
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 50 minuta

Potrebne namirnice:

2 pileća bataka s karabatacima
½ kg svinjske krtine
½ kg teleće krtine
1 kašika mešavine začina
1 šargarepa
1 kašika brašna
1 glavica crnog luka
1 češanj belog luka
2 lovorova lista
200 ml belog vina
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: ADŽIJSKA PITA
– vreme pripreme: oko 50 minuta

Potrebne namirnice:

½ kg kora
300 g sitnog sira
4 jabuke
200 g mlevenog maka
120 g putera
2 jaja
60 g suvog grožđa
2-3 kašike šećera
1 kašika šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 limun
200 ml šećera
50 ml ruma



SREDA: 25. januar


Predjelo: SALATA OD MASLINA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

250 g maslina
250 g sitnog sira
2 zelene paprika
peršun
150 g margarina
100 g oraha
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: PUNJENI ZEC
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 120 minuta

Potrebne namirnice:

1 zec
100 g hleba
2 jaja
peršun
1 kašika mešavine začina
džigerica od zeca
1 glavica crnog luka
100 ml mleka
100 g putera
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: BELE ŠTANGLE
– vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

100 g mlevenih badema
200 g džema od kajsija
5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
100 g margarina
250 g lisnatog testa



ČETVRTAK: 26. januar


Predjelo: SLANE OBLANDE
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 80 minuta

Potrebne namirnice:

3 oblande
600 g sira
200 g majoneza
250 g margarina
600 g šunke
600 ml kisele pavlake
200 g kačkavalja
ulje
so

Glavno jelo: PRASEĆA REBRA U MEDU
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

1 ½ kg prsećih rebara
100 ml soka od narandže
4-5 kašika soja sosa
3 kašike meda
3-4 kašike kečapa
1 kašika senfa
4 češnja belog luka
100 ml belog vina
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: KRALJEVSKA TORTA
– vreme pripreme: oko 60 minuta

Potrebne namirnice:

Za patišpanj:
200 g putera
4 jaja
200 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
100 g gustina
100 g brašna
1 prašak za pecivo
Za fil:
200 g putera
200 g šećera u prahu
125 g čokolade za kuvanje
1 jaje

Za preliv:
250 g putera
2 kašike šećera
2 jaja



PETAK: 27. januar


Predjelo: ŠARENA SLANA TORTA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

2 veze peršuna
3-4 kašike ajvara
150 g oraha
3 jaja
1 tost kačkavalj
800 g sira
150 g putera
2 kašike narendanog rena
3 češnja belog luka
200 ml kisele pavlake
3 jaja
3 kašike brašna
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: PEKINŠKA PATKA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

2 kg patka
1 kašika smeđeg šećera
1 kašika mešavine začina
½ male kašike mlevenog đumbira
½ male kašike čilija
6 kašika crvenog vina
125 ml soja sosa
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: RUSKA SVEČANA TORTA
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

1 kg kuvanog kestena
250 g šećera
300 g čokolade za kuvanje
150 g brašna
6 jaja
100 g džema od kajsija
150 g putera
1 mala kašika praška za pecivo
30 g šećera u prahu

VIKEND


Predjelo: EKLER ROLAT
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

200 g šunke
4 jaja
200 ml kisele pavlake
4 kisela krastavca
peršun
100 g sira
2 šargarepe
100 g brašna
100 ml ulja
100 ml vode
1 jaje
150 g majoneza
100 g kačkavalja
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: PEČENA SVINJETINA S PUNJENIM JABUKAMA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

2 kg svinjske krtine
6 zelenih jabuka
1 kašika kukuruznog brašna
100 g prezle
50 g suvog grožđa
3 kašike meda
1 glavica crnog luka
150 ml belog vina
60 g putera
1 kašika mešavine začina
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: TORTA OD KESTENA I LEŠNIKA
– vreme pripreme: oko 90 minuta

Potrebne namirnice:

1 kg kuvanog kestena
250 g šećera
300 g čokolade za kuvanje
150 g brašna
6 jaja
100 g džema od kajsija
150 g putera
1 mala kašika praška za pecivo
30 g šećera u prahu

Predjelo: PAŠTETA OD PREOSTALOG MESA
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 40 minuta

Potrebne namirnice:

1 pile
250 g putera
200 g dimljene slanine
1 glavica crnog luka
1 konzerva sardine
peršun
200 g kačkavalja
200 ml kisele pavlake
ulje
so i mleveni crni biber

Glavno jelo: KRMENADLE U TESTU
– za četiri osobe
– vreme pripreme: oko 120 minuta

Potrebne namirnice:

1 kg svinjske krmenadle
1 pakovanje lisnatog testa
200 g sirovih kobasica
2 grančice ruzmarina
100 g trapista
2 kašike senfa
2 jaja
peršun
1 kašika mešavine začina
ulje
so i mleveni crni biber

Desert: BABA NIKOLININI IŠLERI
– vreme pripreme: oko 70 minuta

Potrebne namirnice:

4 jaja

Za testo:
100 g margarina
40 g putera
200 g brašna
3 kašike kakaoa
70 g šećera u prahu

Za fil:
2 kašike gustina
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
50 g putera
50 g margarina
100 g čokolade za kuvanje
1 kašika putera