Baner
Baner

O radiju

O Radiju

Radio Pančevo počeo je s radom 1. maja 1980, a eksperimentalni program u trajanju od sedam minuta emitovan je 30. aprila, u podne. Na samom početku, pripreman je program u trajanju od četiri sata, u vezi s lokalnim temama i događajima. Tokom prvih deset godina, program je polako postajao duži. Kada su krajem osamdesetih godina prošlog veka počela burna zbivanja u Jugoslaviji, Radio Pančevo je počeo da prati dešavanja u celoj zemlji. U tom ciklusu emisija, u našem programu, gostovalo je više od 200 intelektualaca, političara, umetnika... 

U prvoj deceniji rada, program Radio Pančeva postajao je sve bogatiji, kvalitetniji i vremenski duži, kako u informativnim emisijama, tako i u muzičko-zabavnom i voditeljskom programu. U drugoj polovini osamdesetih godina, pančevački radio je postao respektabilna lokalna radio-stanica, koja je imala celodnevni program, s posebnim popularnim emisijama koje su emitovane „uživo". U tom periodu Radio Pančevo je bio jedini lokalni medij koji je imao svoj tamburaški orkestar.

Kada su krajem osamdesetih godina prošlog veka počela burna zbivanja, novinari Radio Pančeva pratili su aktuelna dešavanja u pančevačkoj opštini, ali i sve najvažnije pojave i događaje širom zemlje. Reporteri Radio Pančeva su direktno prenosili zabranjeni Miting Srba s Kosova, 23. jula 1988, čime su ušli u istoriju jugoslovenskog novinarstva kao prvi radio koji je prenosio protestni skup protiv aktuelne vlasti. Bili su takođe i na licu mesta 9. marta 1991, za vreme velikih opozicionih dešavanja u Beogradu.

Reporteri Radio Pančeva bili su na licu mesta na demonstracijama 9. marta 1991. u Beogradu. Kada je počeo rat u Hrvatskoj i Bosni, program Radija je takođe svedočio o zbivanjima, a zbog jasnog antiratnog stava u uređivačkoj politici, u jesen 1992. godine smenjen je urednički kolegijum. Kada je ista vlast na silu sprovela transformaciju, pretvorivši Radio Pančevo u javno preduzeće pod kontrolom lokalne vlasti, usledio je štrajk od šest meseci, najduži u istoriji srpskih medija. Tada je ukraden radio-predajnik, vlasti su ispunile svoju želju, a najveći deo ekipe otišao je s Radio Pančeva u potrazi za radnim mestom koje neće zahtevati kompromise.

Krajem 1993. i početkom 1994. godine, novinari i tehničari Radio Pančeva su se ponovo našli u središtu medijske pažnje. Zbog pokušaja lokalne SPS vlasti da u pančevački radio dovedu partijskog glavnog urednika, usledio je štrajk zaposlenih koji je trajao šest meseci, najduži u istoriji srpskih medija – od oktobra 1993. do aprila 1994. godine. Novinari i tehničari Radio Pančeva nisu dozvolili novoimenovanom glavnom uredniku da uređuje program ni jedan minut.

Tek posle lokalnih izbora krajem 1996. godine i pobede Koalicije „Zajedno", nova lokalna vlast je u RTV Pančevu imenovala novo rukovodstvo RTV Pančeva.

Pančevački radio je ponovo imao značajnu ulogu za vreme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Nakon zatvaranja Radija B 92, samo sedam dana od kada su pale prve bombe, Radio Pančevo je postao najslušanija radio-stanica u glavnom gradu, a program je reemitovan u drugim gradovima Srbije. Pored informativnog programa, bila je važna i smirujuća muzička matrica koja je dobila visoku ocenu ne samo slušalaca nego i stručnog tima pedagoga i psihologa. Za vreme bombardovanja, emitovano je preko 2.100 sati različitih instrumentala. Tadašnji režim je upamtio i nije oprostio ovaj uspeh, pa je već u maju 2000. s Milića brda ukraden predajnik Radio Pančeva pomoću koga je signal stizao i do Beograđana. Upornost rukovodstva ispoljena u vidu poseta i slanja dopisa nadležnima – od policije do nadležnih državnih organa, uključujući i sud – nije se isplatila. Slučaj zvan „predajnik" najizrazitiji je primer represije vlasti nad Radio Pančevom, ali nije jedini.

Posle 5. oktobra 2000. godine, kada je lokalnu vlast osvojio DOS, novinari RTV Pančeva bili su takođe na visini zadatka, jer su izveštavali sa svih protesta i dešavanja za vreme i posle petoktobarskih događanja. Koncept objektivnog i nepristrasnog izveštavanja zadržan je do danas.

Od 2008. godine Radio Pančevo je regionalna radio-stanica za teritoriju Pančeva i Kovina, a emituje 24 sata programa dnevno. Informativnu okosnicu čine vesti koje se emituju na svaki sat, dok je poseban akcenat stavljen na voditeljski – uživo program.

Za postignute uspehe u radu Radio-televizija Pančevo dobila je nekoliko profesionalnih i društvenih nagrada, od kojih treba izdvojiti: nagradu Fondacije „Jug Grizelj”, nagradu Međunarodnog pres instituta u Beču i nagradu „Otpora” za „najotporniji medij”.