Baner

Svet

Pokrajinski ombudsman: U porodičnom nasilju ubijeno više desetina žena

Izvor: Radio Pančevo, 25.11.2015.

Danas je međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama. U  Vojvodini, tokom prošle godine, policija je  intervenisala u više od 7.000 slučajeva nasilja u porodici, u kojima su najčešće žrtve bile žene, a počinioci njihovi sadašnji ili bivši partneri. Nažalost, i ove godine u porodičnom nasilju ubijeno je više desetina žena, navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana. U saopštenju je još istaknuto da pokrajinski zaštitnik građana godinama upozorava na to da institucije, osim fizičkog, ne prepoznaju druge oblike nasilja u dovoljnoj meri.

„Iz godine u godinu povećava se broj registrovanih slučajeva nasilja, ali policija, koja češće nego ranije podnosi krivične prijave, još uvek najviše koristi meru upozorenja. Tako se završilo čak 80 odsto intervencija u sedam policijskih uprava u AP Vojvodini. Organi starateljstva su prošle godine samo u osam odsto slučajeva podneli tužbe u građansko-pravnim postupcima, a tužilaštva u manje od dva odsto slučajeva”, napomenuto je u saopštenju.

 

Međunarodni dan roditelja – 1. jun

Izvor: Radio Pančevo, 1.6.2015.

Međunarodni dan roditelja, 1. jun, obeležava se danas širom sveta u čast roditelja i njihove posvećenosti deci. Ovaj datum ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2012. godine. Uloga roditelja u podizanju dece je temelj naše zajednice i društva, i jedna je od najvažnijih i najodgovornijih životnih uloga.

   

Slavi se Božić po gregorijanskom kalendaru

Izvor: Radio Pančevo, 25.12.2014.

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru, danas proslavljaju Božić. Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja s Bogomladencem, Marijom i Josifom, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda. 

   

Počela Svetska nedelja dojenja

Izvor: Radio Pančevo, 4.8.2014.

U više od 170 zemalja u svetu, od 4. do 10. avgusta, obeležava se Svetska nedelja dojenja, u znak podrške i promocije dojenja kao najzdravijeg načina ishrane beba.

Obeležavanjem Svetske nedelje dojenja šalje se poruka i podiže svest o značaju dojenja za rast i razvoj naših najmlađih, a pruža se i podrška svim majkama koje su prepoznale važnost i izabrale ovaj način ishrane za svoju decu.

I Pančevo će se priključiti ovoj globalnoj kampanji tako što će Patronažna služba Doma zdravlja u subotu, 9. avgusta, na bazenima u Dolovu organizovati predavanje o značaju dojenja.

   

Danas i zvanično počinje zima

Izvor: Radio Pančevo, 21.12.2013.

Na severnoj Zemljinoj polulopti večeras, u 18.11,  i zvanično će početi zima, dok će u istom trenutku na južnoj polulopti početi leto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža, poručuju iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković”. Sunce je danas izašlo u 7.13, a zalazi tačno u 16.00, što znači da će obdanica trajati 8 sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta.