Baner

Svet

Počela Svetska nedelja dojenja

Izvor: Radio Pančevo, 4.8.2014.

U više od 170 zemalja u svetu, od 4. do 10. avgusta, obeležava se Svetska nedelja dojenja, u znak podrške i promocije dojenja kao najzdravijeg načina ishrane beba.

Obeležavanjem Svetske nedelje dojenja šalje se poruka i podiže svest o značaju dojenja za rast i razvoj naših najmlađih, a pruža se i podrška svim majkama koje su prepoznale važnost i izabrale ovaj način ishrane za svoju decu.

I Pančevo će se priključiti ovoj globalnoj kampanji tako što će Patronažna služba Doma zdravlja u subotu, 9. avgusta, na bazenima u Dolovu organizovati predavanje o značaju dojenja.

 

Danas i zvanično počinje zima

Izvor: Radio Pančevo, 21.12.2013.

Na severnoj Zemljinoj polulopti večeras, u 18.11,  i zvanično će početi zima, dok će u istom trenutku na južnoj polulopti početi leto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža, poručuju iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković”. Sunce je danas izašlo u 7.13, a zalazi tačno u 16.00, što znači da će obdanica trajati 8 sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta.

   

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija

 Izvor: Radio Pančevo

Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava danas, 3. maja, Udruženje novinara Srbije izdalo je Proglas u kome se ističe da su novinari i novinarstvo u Srbiji u najtežem ekonomskom položaju u novijoj istoriji, kao i da su ugrožene medijske slobode.

UNS je, u okviru akcije "Pet minuta gromoglasne tišine", pozvao medije da danas, od 11.55 do 12 sati, prekinu program i pročitaju i objave Proglas.

   

Danas je Evropski dan protiv trgovine ljudima

  Izvor: Radio Pančevo, RTV, Tanjug

U Evropi se danas obeležava dan borbe protiv trgovine ljudima. Srbija je kao i mnoge države u svetu, prepoznata kao zemlja porekla, tranzita i destinacije žrtava trgovine.

Nevladina organizacija za borbu protiv trgovine ljudima “Astra” upozorava da su pored žena, žrtve "trafikinga" sve češće i muškarci.

Pančevo, na sreću, već nekoliko godina nije crna tačka u Srbiji po ovom vidu kriminala, ali je do 2004. godine u našem gradu identifikovan veliki broj devojaka koje su postajale žrtve.

   

Danas je Međunarodni dan pismenosti

   Izvor: Radio Pančevo, Tanjug

Međunarodni dan pismenosti, koji se obeležava danas - 8. septembra, prilika je da se ukaže na alarmantne podatke da je više od 830 miliona svetskog stanovništva nepismeno, a da u Srbiji ima više od milion osoba koje nisu potpuno pismene.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, u Srbiji je više od milion ljudi, odnosno više od 20 odsto odraslih preko 15 godina starosti koji nisu završili osnovnu školu, a čak 50 odsto odraslih koji imaju samo osnovnu školu ili su funkcionalno nepismeni.