Baner
Baner

Završen prvi krug privatizacije medija

Izvor: UNS, Radio Pančevo, 13.9.2015.

Agencija za privatizaciju objavila je da je završen prvi krug privatizacije u kom je 22 medija dobilo nove (uslovne) vlasnike, dok 28 ide u drugi krug, navedeno je na sajtu Udruženja novinara Srbije.

Signal su ugasila tri medija: Radio-televizija Ćuprija – za koju je Skupština Opštine Ćuprija, suprotno Zakonu, pokrenula postupak likvidacije, umesto da najpre ponudi kapital zaposlenima bez naknade; Radio Leskovac – ugašen zbog dugova; Radio Jugoslavija – prestao s radom jer, po Zakonu, kao javna ustanova nije mogao ni biti privatizovan.

U pet medija biće izvršen prenos kapitala zaposlenima putem besplatnih akcija, a to su: RTV Vranje, RTV Bor, RTV Preševo, TV Tutin i Televizija Smederevo.

Najviše pažnje tokom prvog kruga privatizacije privukao je Radojica Milosavljević, koji je do sada za 281.280 evra izlicitirao osam medija – RTV Pančevo, RTV Kruševac, RTV Kragujevac, RTV Caribrod, RTV Brus, TV Požega, TV Pirot i Centar za informisanje Novi Kneževac.

Najveći broj medija prodat je po ceni koja je simbolično bila veća od procenjene vrednosti kapitala.

Najjeftinije je prodat Centar za informisanje Novi Kneževac, po ceni od 480 evra, a najskuplje Radio Šid za 531.000 evra, što je 76 puta veća cena od početne.

RTV Bačka Palanka prodata je po 25 puta većoj ceni od početne, tačnije za 249.000 evra, a zanimljivo je da su u ovoj medijskoj kući praktično svi zaposleni uzeli otpremnine ne sačekavši novog vlasnika.

Nakon prodaje, neuspešna je bila privatizacija RTV-a Trstenik. Ovu medijsku kuću bio je kupio konzorcijum na čelu s Vladimirom Stevanovićem za 177.000 evra, koji je kasnije odustao, tako da je i za njih raspisan novi javni poziv i čeka se drugi krug privatizacije.

U drugom krugu privatizacije vlasnika treba da dobije i nacionalna novinska agencija „Tanjug” jer se za nju nije pojavio nijedan kupac. Drugi krug privatizacije treba da bude završen do 31. oktobra.

Zaposleni u medijima koji do tada ne dobiju nove vlasnike, imaju pravo na prenos kapitala bez naknade ili ako to ne žele, predstoji im likvidacija.