Baner

Srbija

Novi Zakon o PIO od 1. januara

Izvor: Radio Pančevo, 28.12.2014.

Od 1. januara 2015. počinje da važi novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji propisuje kaznene poene za sve one koji prevremeno odu u penziju. Izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju od 1. januara i žene i muškarci će odlaziti u penziju s najmanje 15 godina radnog staža i 65 godina starosti, piše „Politika”.
U punu penziju i žene i muškarci mogu da idu sa 65 godina starosti i 45 godina staža osiguranja.
Novina je što će od 2015. godine žene sve starije odlaziti u penziju. Ukoliko žele da odu u punu penziju, dakle, da ne plaćaju penale, u narednoj godini će moći da se penzionišu s navršenih 60,6 godina života i 45 godina staža.

 

 

DSS kritikuje hrvatski Zakon o prebivalištu

Izvor: Radio Pančevo, 25.12.2014. 

Demokratska stranka Srbije saopštila je danas da će početkom 2015. godine srpske izbeglice iz Hrvatske biti pod udarom Zakona o prebivalištu.

Naime, po tom Zakonu, sve srpske izbeglice iz Hrvatske koje imaju važeću hrvatsku ličnu kartu i prebivalište u toj zemlji, a koje žive van zemlje, moraju do 29. decembra 2014. da prijave privremeni odlazak iz Hrvatske ili da odjave prebivalište.

Ovaj zakon izazvao je pometnju među izbeglim Srbima koji ni posle 20 godina nisu ostvarili nikakva prava, a istovremeno Zakon propisuje i novčane kazne od 70 do 700 evra, saopšteno je iz DSS-a.

   

Hočevar: „Život je svetinja”

Izvor: Radio Pančevo, 25.12.2014.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je svim vernicima predstojeći Božić poručivši da je život svetinja, kojom niko nema pravo da trguje – ni nacionalne, ni međunarodne institucije. „Božić nije praznik samo nekih većih ili manjih crkvenih, verskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje beže od ovog sveta. Božićna tajna je zato kamen temeljac svekolikog života i celokupne kulture, noseći stub prave civilizacije i živog humanizma”, poručio je Hočevar.

   

NIS opet snizio cene derivata

Izvor: Radio Pančevo, 19.12.2014.

NIS je opet snizio cene derivata na svojim benzinskim stanicama, osmi put od početka decembra. Od danas su benzini i dizel goriva jeftiniji dva dinara, dok je cena auto-gasa i gasa u bocama niža za 1,5 dinara po kilogramu.

Maloprodajne cene derivata na više od 330 stanice u mreži „NIS Petrol” i „Gazprom” su znatno snižene od 1. novembra. Tako je cena motornog benzina (E BMB 95, E BMB 98) niža za čak 18 dinara po litru, dizel goriva (evro dizel, gasoil 0.1, ultra D, lož ulje evro EL) za 12 dinara, dok je auto-gas jeftiniji za 11,5 dinara po litru. U istom periodu, maloprodajna cena gasa u bocama za domaćinstvo snižena je za 17 dinara po kilogramu, navodi se u saopštenju NIS-a.

   

Danas je Sveti Nikola

 Izvor: Radio Pančevo, 19.12.2014.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave bez premca među Srbima, a takođe je hramovna i manastirska slava SPC-a. Posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.

Kako Sveti Nikola pada u vreme (tačno na polovinu) velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.