Baner
Baner

Srbija

Raspisani konkursi za upis u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju

 Izvor: Radio Pančevo, 17.2.2014.

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za upis mladića i devojaka u vojne škole za novu školsku godinu, a prvi put u Vojnu gimnaziju biće primane i učenice.

Konkursi za upis u Vojnu gimnaziju, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije biće otvoreni do 31. marta.

U Vojnu gimnaziju biće primljeno 90 učenika i učenica, u Vojnu akademiju njih 50, a na školovanje na Medicinskom fakultetu VMA 25 kadeta i kadetkinja.

Od ove godine novina je da će u Vojnu gimnaziju biti primljene i devojke, tako da su sada vojno-obrazovne institucije u Srbiji otvorene za kandidate oba pola.

 

Izveštaj AMSS-a za 25. januar 2014.

Izvor: Radio Pančevo, 25.1.2014.

Prema informacijama kojima raspolaže AMSS, ledena kiša, sneg, niske temperature i jak vetar uslovili su da se saobraćaj ovog jutra obavlja otežano na gotovo celom području Srbije. Snega na kolovozu ima 1–5 cm na skoro svim putnim pravcima, a na pojedinim deonicama ima i poledice.  

   

Božićna poslanica patrijarha Irineja

Izvor: Radio Pančevo, 7.1.2014.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej naglasio je u Božićnoj poslanici da na Kosovu i Metohiji stradanja i nepravda ne prestaju, da vekovima traju pokušaji da se ono otme, ali i Srbima koji tamo žive poručio da nisu sami i zaboravljeni već da je s njima ceo srpski rod i sav pravdoljubivi svet. 

Govoreći o prilikama na prostoru nekadašnje Jugoslavije, patrijarh kaže da se pitanje i progon ćirilice „koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje od povratka na ognjišta”.

Patrijarh Irinej je apelovao na makedonske vlasti da odmah oslobode arhiepiskopa Jovana, poglavara Ohridske arhiepiskopije, kojeg „tamošnje vlasti drže nepravedno utamničenog a njegovim vernicima uskraćuju slobodu vere i savesti” i pozvao međunarodnu zajednicu da spreči dalju diskriminaciju.

Patrijarh Irinej protestuje i zbog neprekidnih „nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, status i slobodu Srpske pravoslavne crkve i zbog pokušaja uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo”.  U poslanici patrijarh pita „tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste”, zašto nemaju kuraži da zatraže i reorganizaciju Rimokatoličke crkve da njoj sedište bude u Crnoj Gori, a ne u Vatikanu, kao što to traže za pravoslavnu crkvu.

   

Ukoliko krećete na put: Izveštaj AMSS-a

Izvor: Radio Pančevo, AMSS, 4.1.2014.

S obzirom na to da je vikend, a da su pred nama i božićni praznici, mnogi i danas kreću na put, pa prenosimo jutrošnji izveštaj o stanju na putevima Auto-moto saveza Srbije.

Prema informacijama kojima raspolaže AMSS, saobraćaj je na frekventnijim putnim pravcima umerenog inteziteta i za sada se obavlja bez većih gužvi i dužih zadržavanja. Magla smanjuje vidljivost na području Kraljeva i Požege, pa vozačima savetujemo da brzinu kretanja prilagode uslovima na putu, kao i da poštuju saobraćajne propise kako ne bi ugrožavali svoju a i tuđu bezbednost.

   

Novi uslovi za odlazak u penziju

 Izvor: Radio Pančevo, 2.1.2014.

Juče su stupile na snagu nove odredbe za penzionisanje, ali promene se, za sada, odnose samo na žene. Starosna granica za njihov odlazak u penziju pomera se za četiri meseca.

To znači da će žene moći u penziju s 35 godina i osam meseci radnog staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života.

Za muškarce će i dalje važi odredba da u penziju mogu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine i četri meseca života.