Baner
Baner

Srbija

Pušten saobraćaj na novom putu – po jedna traka u oba smera

Izvor: Radio Pančevo                               15.00h                29.8.2013.

Nezadovoljni ratari koji su od 12 do 14 sati držali u blokadi novi put ka Beogradu, trenutno su za saobraćaj oslobodili po jednu traku u oba smera.

U međuvremenu, oko 13.30 blokiran je i nadvožnjak kod Buvljaka, na putu za Jabuku i Kačarevo. Nadvožnjak prema Jabuci biće otvoren od 15 do 16 sati, pa ponovo blokiran do 18 sati, rekao je portparol Asocijacije poljoprivrednika „Banatski paori” Miroslav Grubanov. Put prema Jabuci biće prohodan jedan sat, a posle toga ponovo blokiran do 18 sati.

Predstavnici ratara trenutno imaju sastanak na kojem će se dogovoriti o daljim potezima.

 

 

Danas je Preobraženje

 Izvor: Radio Pančevo                                                                 19.8.2013.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave Preobraženje Gospodnje.

U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.

   

Danas je Petrovdan

 Izvor: Radio Pančevo

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Dan svetih apostola Petra i Pavla, praznik poznat po nazivu Petrovdan.

Petrovdan je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Kod Srba Petrovdan je slava pekara i ribara.

Petar i Pavle se u hrišćanstvu smatraju prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere i, prema predanju, zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

   

Danas je Vidovdan

 Izvor: Radio Pančevo

Danas je veliki srpski nacionalni praznik Vidovdan, dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava uspomenu na svetog mučenika kneza Lazara, kao i na druge koji su postradali za veru i otadžbinu. Knez Lazar je stradao u boju na Kosovu, od turske ruke.

Vidovdan je danas zvanični državni praznik u Srbiji, u znak sećanja i poštovanja prema svima koji su stradali za otadžbinu.

U Srbiji je Vidovdan i dan velikih istorijskih događaja. Od Kosovske bitke i Prvog svetskog rata, pa sve do hapšenja Slobodana Miloševića, 28. jun, decenijama je i dan velikih odluka.

   

Danas su Duhovi

Izvor: Radio Pančevo                                                              23.6.2013.

Danas je jedan od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi. Ovaj praznik obeležava se 50. dan nakon Uskrsa i deseti dan nakon Spasovdana. Duhovi predstavljaju i „rođendan” hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice i Silazak Svetog duha na apostole.

   
Baner