Srbija

Advokati danas obustavili rad u znak protesta

   Izvor: Radio Pančevo, Beta, RTV

Advokati u Srbiji danas će obustaviti rad na jedan dan, u znak protesta zbog napada na svog kolegu Nenada Vukasovića, najavila je Advokatska komora Srbije, uz poziv sudovima i drugim državnim organima da podrže njihov protest. I pančevački advokati će se priključiti ovom protestu, potvrdio je za Radio Pančevo Slobodan Reža, predsednik Advokatske komore Pančevo.

 

Inauguracija predsednika Srbije Tomislava Nikolića u 17h.

  

Svečanost povodom inauguracije predsednika Srbije Tomislava Nikolića biće održana danas u zgradi Predsedništva u Beogradu. Očekuje se da događaju prisustvuju mnogobrojne zvanice, među kojima su lideri partija, verski poglavari, diplomatski kor i gosti iz inostranstva.  Među zvanicama iz Srbije i sveta neće biti lideri zemalja regiona, izuzev predsednika Crne Gore i Republike Srpske, Filipa Vujanovica i Milorada Dodika. Inauguraciji će prisustvovati evropski komesar za proširenje Štefan File. Inauguracija će početi himnom Bože pravde i himnom Evrope. Kako je agenciji Beta rečeno u Predsedništvu, prijem koji počinje u 17 časova trebalo bi da traje oko dva sata, a Nikolić će okupljenima održati govor. Planirano je da govor održi i Štefan File. Među zvanicama iz zemlje, pored poslanika novog saziva skupštine, biće i predstavnici raznih udruženja, poput Udruženja učesnika ratova 1912-1918. godine i SUBNOR-a, ali i mladi matematičari, istraživači stanice "Petnica", predstavnici kulturnog i umetničkog života.

   

Pančevački most otvoren za saobraćaj za sva vozila

   Izvor: Radio Pančevo, B92

Ceo pančevački most otvoren je za sva vozila sinoć nešto pre 19 časova, uz ograničenje do 30 kilometara na čas i dva ležecaha policajca na delu mosta prema Beogradu. Prethodno je zamenjeno ležište na jednom od stubova prilazne konstrukcije mosta.

Radnici "Mostogradnje" vratili su kolovoz na projektovani nivo na prilaznoj konstrukciji Pančevačkog mosta, na desnoj obali Dunava, pri čemu su hidrauličnim presama podigli deo konstrukcije teške oko 600 tona.

Ukinuta je i zabrana saobraćaja za teška vozila od Pančeva ka Beogradu, s obzirom da im je bilo zabranjeno kretanje osim u periodu od 23 sata do pet ujutru narednog dana.

   

Upis na fakultete počeće 27. juna

    Izvor: Radio Pančevo

Upis u prvu godinu osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija biće odložen za nedelju dana, kako je to dopisom od univerziteta u Srbiji tražilo Ministarstvo nauke i prosvete, pa će tako početi 27. juna i trajati do 18. jula.

U resornom ministarstvu kažu da će svi univerziteti u Srbiji morati da poštuju dopis Ministarstva, pa i Univerzitet u Beogradu, koji je na jučerašnjoj sednici Senata odlučio da se upis ne odlaže, već da se održi od 20. do 22. juna.

   

Danas je Spasovdan

    Izvor: Radio Pančevo

SPC i vernici slave danas praznik Vaznesenja Gospodnjeg, ili kako je u narodu uobičajeno – Spasovdan. To je jedan od deset praznika posvećenih Hristu. Vaznesenje spada u pokretne praznike - uvek pada u četvrtak, četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre praznika Duhova.

Po hrišćanskom učenju, posle Vaskrsenja, Hristos je boravio na zemlji sa učenicima četrdeset dana, javljajući im se, učeći ih i, naročito, učvršćujući im veru posle Golgote i raspeća.

   
Baner