Srbija

Hristos Vaskrse! Patrijarh Irinej:Pravda u uskrslom Hristu uvek pobeđuje

Izvor: Radio Pančevo                                                                      05.05.2013.

Svi pravoslavni vernici danas slave «praznik nad praznicima» Vaskrs. To je najvažniji i najsvečaniji hrišćanski praznik, to je pobeda vere i života nad smrti. Tog dana Isus Hrist je vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji darovao večni život.

Na Vaskrs se u crkvama skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata. Za ovaj praznik, ofarbana uskršnja jaja se poklanjaju prijateljima i dragim osobama, a jaje ima simboličko značenje jer se iz njega radja život. Uobičajeni pozdrav je «Hristos voskrese» a odgovor «Vaistinu voskrese».

U Vaskršnjoj poslanici patrijarh srpski Irinej pozvao je vernike da ostajući uz Boga, ostanu dušom i srcem i uz stradalni narod na Kosovu i Metohiji i u svim krajevima zemlje gde pravoslavni stradaju zbog imena i vere u Hrista. Poručio je da istina Vaskrsenja posebno snažno odjekuje u našem vremenu, prepunom patnji i stradanja - vremenu u kojem se, kao retko kada ranije, postavlja pitanje smisla i cilja života.

 

 

Tamiš: Od ponedeljka redovna odbrana od poplava

Radio Pančevo                                                                           17.03.2013.

 

Nivo vode Tamiša je u porastu, ali situacija nije alarmantna, tako da će Vodoprivredno preduzeće "Tamiš-Dunav" od ponedeljka početi redovnu odbranu od poplava, a to znači redovne obilaske i praćenje stanja, izajvio je za Radio Pančevo Petar Udovički iz tog preduzeća. On je naglasio da nivo vode u našem gradu zavisi isključivo od Dunava. Podaci Hidrometeorološkog zavoda Srbije pokazuju da će nivo vode rasti i narednih dana. Vrh poplavnog talasa na Dunavu i Savi očekuje se u Srbiji za dva do tri dana u zavisnosti od padavina i topljenja snega u Austriji, Sloveniji i Mađarskoj, saopštio je Sektor MUP-a za vanredne situacije. Najteže je u Srbiji uz reke Ibar, Timok, Savu i Mlavu.

 

   

U toku upis u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju

 Izvor: Radio Pančevo                                                                    16.03.2013.

Konkurs za upis đaka u vojnu gimnaziju i studenata u Vojnu akademiju i na Medicinski fakultet VMA otvoren je do 31. marta. Više informacija o konkursima možete dobiti i u Centru Ministarstva odbrane u Pančevu, u zgradi starog SUP-a na četvrtom spratu radnim danima od 9 do 14 sati ili telefonom na broj 013-319-759. Ove godine Vojna akademija upisaće 185 studenata, Medicinski fakultet VMA 25, a Vojna gimnazija 70 đaka. Kapetan  Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane Republike Srbije kaže da je to sličan broj prošlogodišnjem, a da je svake godine veliki odziv kandidata.

   

Gradjani zbunjeni informacijama o mleku

 Izvor: Radio Pančevo, 1.3.2013.

Vlada Srbije odlučila je da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5 mikrograma.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, da nema štetnih posledica po zdravlje. On je podsetio da je ta količina aflatoksina bila dozvoljena do pre dve godine.

 

   

Ministar Knežević u Pančevu : uskoro u prodaji potpuno zdravo mleko

Izvor:Radio Pančevo    23.02.2013. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević na vanrednom uzorkovanju hrane u fabrici stočne hrane „Jabuka" u Pančevu  rekao je da očekuje da u narednih sedam dana ponovo na tržistu bude potpuno zdravo mleko i da se kontrola stočne hrane nastavlja. 

Knežević je naglasio da će ,ako se sumnja o aflatoksinu potvrdi, mleko biti uništeno, a ako rezultati budu povoljni, to mleko će ponovo biti na rafovima. Rezultati se očekuju za nedelju dana.