Srbija

Srbija danas slavi Dan državnosti

   Izvor: Radio Pančevo

Srbija danas, 15. februara, slavi Dan državnosti, praznik Sretenje.

Taj datum se u Srbiji slavi kao sećanje na 1804. godinu kada je u Orašcu počela borba za oslobodjenje od Turaka, ali i dan kada je 1835. godine na Skupštini u Kragujevcu usvojen Sretenjski ustav, prvi ustav u modernoj srpskoj istoriji.

 

Danas je sveti Stefan

 

Izvor: Radio Pančevo

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju danas treći dan Božića i dan posvećen svetom arhiđakonu i prvomučeniku Stefanu, koga brojne naše porodice praznuju kao krsnu slavu. U crkvama Božić na neki način traje do pravoslavne Nove godine i za to vreme se sredom i petkom ne posti. Drevni srpski pozdrav koji nemaju drugi pravoslavni narodi, čuće se ovih dana do 14. januara u gotovo svim našim domovima, ali i na ulici i radnom mestu:Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!

   

Od 2012. vozači iz Srbije bez "zelenog kartona" u Evropu

 

Izvor: Radio Pančevo

Vozačima iz Srbije od 1. januara neće biti potreban "zeleni karton" za putovanje u 32 države Evrope, pošto je u Službenom glasniku Evropske unije objavljen Multilateralni sporazum kojim je Srbija postala deo podsistema registarske oznake, saopštilo je danas Udruženje osiguravača Srbije.
"Zeleni karton" od Nove godine, kako se navodi, neće biti potreban za ulazak automobilom u 27 država Evropske unije, kao ni prilikom ulaska u Hrvatsku, Švajcarsku, Norvešku, Island i Andoru.
Za ulazak automobilom u te države biće dovoljna registarska oznaka auta, odnosno registraciona nalepnica koja se dobija uz nove tablice, prilikom registracije vozila.

 

   

Prvi rezultatati popisa u Srbiji 15. novembra

 

Izvor: Radio Pančevo

Zvanični podaci o broju stanovnika i domaćinstava u Srbiji, utvrđeni nedavnim popisom, trebalo bi da budu objavljeni u utorak, 15. novembra. Kako je ranije najavio Republički zavod za statistiku, 15. novembra biće saopšteno koliko je Srbija izgubila stanovnika od prethodnog popisa 2002. godine, a procenjuje se da je ta cifra između 250.000 i 350.000.

 

   

Policijski sindikat Srbije od danas u štrajku

Izvor: Radio Pančevo

Članovi Policijskog sindikata Srbije od danas su u štrajku uz poštovanje minimuma procesa rada jer nije postignut dogovor o ispunjenju njihovih zahteva. Ovaj sindikat broji više od 13.000 članova.

   
Baner