Baner

Srbija

Odložen početak grejne sezone

Izvor: Radio Pančevo, 15.10.2014.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić preporučio je lokalnim samoupravama i Udruženju toplana da odlože početak grejne sezone, koji je planiran za danas, zbog izrazito visokih temperatura za ovo doba godine.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva rudarstva i energetike, pošto se maksimalne dnevne temperature kreću oko 25 stepeni Celzijusa, grejanje stanova stvara nepotrebne troškove i za građane i za toplane.

Dodaje se da će resorno ministarstvo svakodnevno koordinirati aktivnosti lokalnih samouprava i Udruženja toplana u vezi s početkom grejne sezone i naglašava da će o tome redovno obaveštavati javnost.

Zvanično sezona grejanja u Srbiji počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila. Izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti se greju u danima kada je srednja dnevna temperatura manja od 12 stepeni Celzijusa.

 

NALED: Slediti primer Makedonije

Izvor: Radio Pančevo, 14.10.2014.

Vlada Srbije trebalo bi što pre da pristupi uvođenju centralizovanog sistema izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem kako bi ovaj proces bio znatno ubrzan i eliminisan prostor koji je u sadašnjoj proceduri veoma izložen korupciji, saopšteno je iz medijskog servisa NALED. Model, po kojem bi trebalo raditi, već više od godinu dana uspešno primenjuje Makedonija (preuzet od Singapura), a ta država izdavanje građevinskih dozvola skratila je na najviše 85 dana. S obzirom na to da je reč o zemljama sa istim pravnim nasleđem, ne postoji ozbiljnija prepreka da ovaj uspešan primer razvoja e-uprave bude prenet i u Srbiju, navodi se na portalu NALED-a. Makedonske vlasti više ne dozvoljavaju predaju dokumenata u papirnoj formi, a praćenje predmeta potpuno je onemogućilo postojanje tzv. uskih grla i drastično probijanje rokova za postupanje po zahtevima.

   

RIK proglasio 63 izborne liste

Izvor: Radio Pančevo, 11.10.2014.

Rok za prijavu lista za izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina istekao je u ponoć, a Republička izborna komisija je do sada proglasila 63 liste.

– RIK je proglasio ukupno 63 izborne liste, a u proceduri je još 21 lista – rekao je zamenik predsednik Republičke izborne komisije Ivan Šebek, dodajući da bi, ako sve bude u redu, na izborima za nacionalne savete manjina trebalo da se pojavi 84 liste. Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina zakazani su za 26. oktobar, a 17 nacionalnih manjina izborilo se za pravo da nacionalne savete bira na neposrednim izborima.

   

Počinje obeležavanje Dečje nedelje

 Izvor: Radio Pančevo, 6.10.2014.

Dečja nedelja, koja je ove godine posvećena osnaživanju porodice i podsticanju klime za ostvarivanje prava svakog deteta da odrasta u porodičnom okruženju, pod motom „Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica”, počinje danas i trajaće do 13. oktobra.

U 17 sati, u Dečjem kulturnom centru, biće otvorena izložba likovnih radova dece Predškolske ustanove „Dečja radost”, dok će danas i sutra u Domu omladine biti organizovan seminar o bezbednosti dece i mladih u omladinskom radu. Danas počinju i filmske radionice „In treš” za učenike osnovnih škola.

   

Radovi na deonici Kovin – Smederevski most

Izvor: Radio Pančevo, 2.10.2014.

JP „Putevi Srbije” obaveštavaju da su danas na deonici Kovin – Smederevski most počeli radovi na redovnom održavanju mosta.

Radovi su obezbeđeni saobraćajnom opremom i signalizacijom, dok se saobraćaj propušta naizmenično, svetlosnom saobraćajnom signalizacijom.

Iz ovog preduzeća mole sve učesnike u saobraćaju da obrate pažnju na postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju i povedu računa o bezbednosti radnika koji izvode radove.