Baner

Srbija

Danas je Sabor Svetog Jovana Krstitelja

 Izvor: Radio Pančevo, 20.1.2015.

SPC i njeni vernici danas proslavljaju Sabor Svetog Jovana Krstitelja, u narodu praznik još poznat i po imenu zimski Sveti Jovan. Crkva je ovaj datum odredila da bude posle Bogojavljenja, koje je juče obeleženo, a današnji praznik posvećen je Svetom Jovanu Preteči, koji je odigrao ključnu ulogu u ovozemaljskom životu Isusa Hristosa krstivši ga. Sveti Jovan je bio veliki zagovornik govorenja istine i borac protiv ljudskih greha i loših dela, što je na kraju platio glavom. Ovo je vrlo česta krsna slava u Srba.

 

 

Danas je Bogojavljenje

 Izvor: Radio Pančevo, 19.1.2015.

SPC i vernici proslavljaju danas Bogojavljenje u spomen na događaj kada je Duh sveti sišao na Isusa Hrista, nakon što ga je Jovan Krstitelj krstio. To je jedan od 15 najvećih verskih praznika. Po crkvenom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga krsti.

Posle krštenja, Jovan Krstitelj je video kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje.

   

SPC proslavlja zimski Krstovdan

Izvor: Radio Pančevo, 18.1.2015.

SPC i vernici danas obeležavaju zimski Krstovdan u spomen na događaj kada je u reci Jordan, Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista. Vernici danas poste. U crkvi se danas, u toku bogosluženja, krst stavlja u vodu i ukoliko se voda smrzne, biće, prema narodnom verovanju, godina rodna. 

Veruje se da se u ponoć, otvaraju nebesa i da se svaka želja može ispuniti, tako da tačno u ponoć, prema predanju treba pogledati u nebo i zamisliti želju. Želja, kakva god da je mora biti jasna.

   

Danas je Obrezivanje gospodnje i Sveti Vasilije

 Izvor: Radio Pančevo, 14.1.2015.

SPC i njeni vernici danas praznuju Obrezivanje gospodnje, Dan Svetog Vasilija Velikog i prvi dan u novoj 2015. godini. U srpskim pravoslavnim crkvama u ponoć je služen moleban – novo leto za građane.

U nekim većim gradovima širom Srbije na trgovima je noćas bio organizovan doček uz vatromet i muzički program. Organizovani doček bio je i u Starčevu, na Trgu neolita, ali i u pančevačkim kafanama i kafićima.

 

   

Pojeftinilo gorivo

 Izvor: Radio Pančevo, 9.1.2015.

Na svim „NIS Petrol” i „Gazprom” benzinskim stanicama od danas pojeftinjuje dizel gorivo i motorni benzin za po dva dinara po litru, dok će cena auto-gasa biti snižena za jedan dinar, saopšteno je iz Naftne industrije Srbije.

Ovo je drugo pojeftinjenje goriva na više od 330 benzinskih pumpi NIS-a od početka ove godine.

Benzin je, na primer, jeftiniji za tri dinara nego pre 1. januara, navodi se u saopštenju.