Baner

Srbija

Od 1. oktobra jeftiniji gas

Izvor: Radio Pančevo, 17.9.2015.

Kao rezultat kvartalnog kretanja cene derivata nafte na berzi i kursa dolara, doći će do sniženja cene gasa za javno snabdevanje počev od 1. oktobra 2015. godine, u proseku za 9,3 posto, saopšteno je iz JP-a „Srbijagas”.

 

Prijava pedofila „Net patroli”

Izvor: „Politika”, Radio Pančevo, 16.9.2015.

Na elektronskoj adresi www.netpatrola.rs/prijava svaki građanin može ubuduće da prijavi pedofile, odnosno preko ovog elektronskog servisa može da se spreči širenje dečje pornografije. Oni koji naiđu na uznemirujući sadržaj mogu da ga prijave putem formulara „Net patrola”. U prote­klih pet godina, koliko traje policijska akcija „Ar­ma­ge­don”, iza rešetaka je završilo 110 pedofila, objavila je „Politika”. Najviše njih je razmenjivalo i prodavalo fotografije i snimke seksualne zloupotrebe dece. Jedan broj uhapšenih takav materijal je i proizvodio.

   

Završen prvi krug privatizacije medija

Izvor: UNS, Radio Pančevo, 13.9.2015.

Agencija za privatizaciju objavila je da je završen prvi krug privatizacije u kom je 22 medija dobilo nove (uslovne) vlasnike, dok 28 ide u drugi krug, navedeno je na sajtu Udruženja novinara Srbije.

Signal su ugasila tri medija: Radio-televizija Ćuprija – za koju je Skupština Opštine Ćuprija, suprotno Zakonu, pokrenula postupak likvidacije, umesto da najpre ponudi kapital zaposlenima bez naknade; Radio Leskovac – ugašen zbog dugova; Radio Jugoslavija – prestao s radom jer, po Zakonu, kao javna ustanova nije mogao ni biti privatizovan.

   

Poslanici uglavnom brinu o stranačkim interesima

Izvor: Tanjug, Radio Pančevo, 12.9.2015.

Istraživanje koje je u julu uradila Agencija „Ipsos stratedžik marketing”, pokazalo je da 71 odsto građana misli da poslanici u svom radu više brinu o stranačkim interesima nego o interesima građana, dok samo njih 14 odsto veruje da poslanici zastupaju interes građana, prenosi „Tanjug”.

   

I u ovoj privatizaciji medija iste greške

Izvor: Radio Pančevo, 4.9.2015.

U novinarskim udruženjima ne kriju da su razočarani poslednjim krugom privatizacije medija, ali i činjenicom da se ona odvija pred sve izvesnijim izborima. U NUNS-u ističu da će pratiti šta se dešava u privatizovanim medijima i da će nastojati da pomognu novinarima, ali da je velika odgovornost na Regulatornom telu za elektronske medije. Iz REM-a napominju da su zakazali i drugi u lancu odgovornosti, a tu misle, između ostalog, na to da je budućim vlasnicima prvo trebalo proveriti poreklo novca. Zaštitnik građana poručuje da je pre privatizacije, znajući kako je protekla prethodna, trebalo prvo regulisati sferu.