Baner

Srbija

Stipendije za najbolje studente državnih fakulteta

Izvor: Radio Pančevo, 31.10.2015.

Republički Fond za mlade talente raspisao je konkurs za stipendiranje do 800 najboljih studenata završnih godina osnovnih akademskih studija i do 400 studenata završne godine master akademskih studija. Rok za prijavu je 13. novembar. Između ostalog, uslovi koje kandidati treba da ispunjavaju jesu da su državljani Srbije, da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, da im prosečna ocena bude najmanje 8,5, da su položili sve ispite sa svih prethodnih godina studija i da su upisani na fakultete čiji je osnivač Republika Srbija. Takođe, potrebno je da kandidati koji konkurišu za stipendije nisu navršili 25 godina – za studente osnovnih akademskih studija, odnosno 27 godina – za studente master akademskih studija. Dodatne informacije mogu se pronaći na internet adresi www.mos.gov.rs/dositeja.

Studenti koji dobiju stipendiju imaju obavezu da rade u Republici Srbiji najmanje pet godina po završetku studija/školovanja ili da u tom roku najmanje tri godine budu prijavljeni i evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

 

Prosvetari čekaju ponedeljak

Izvor: Radio Pančevo, 30.10.2015.

Asocijacija prosvetnih radnika Pančeva sinoć je održala sastanak na kome je odlučeno da neće stupati u štrajk zbog neisplaćenih jednokratnih pomoći. Predsednica ove asocijacije Dragica Tasić objasnila je da je u Pančevu u samo tri škole održan štrajk upozorenja – u ETŠ-u „Nikola Tesla”, Mašinskoj školi Pančevo i Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin” u Banatskom Novom Selu, i dodala da je samo dogovoren termin za isplatu ali ne i precizan iznos. Ona je istakla da je za ponedeljak zakazan sastanak s premijerom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima Unije sindikata prosvetnih radnika.

   

Objavljena lista licenciranih lekara

Izvor: „Beta”, Radio Pančevo, 30.10.2015.

Na sajtu Lekarske komore Srbije (LKS), od ove nedelje nalazi se lista licenciranih lekara. Za sada nije rešeno pitanje objavljivanja podataka o tome da li je neki lekar kažnjavan, osuđivan ili mu je izrečena disciplinska mera. Direktorka LKS-a Vesna Jovanović navela je na konferenciji za novinare u Beogradu da više od hiljadu lekara na nivou Lekarske komore Beograda nema uslova da obnovi licencu, dok je u drugim regionalnim komorama taj broj lekara nešto manji, ali prelazi pet odsto.

   

Tabakovićeva: Najisplativija štednja u dinarima

Izvor: Radio Pančevo, 27.10.2015.

Mnoge banke neće slaviti Nedelju štednje, koja se tradicionalno obeležava od 31. oktobra, jer imaju toliko depozita da im novi ne trebaju. Trka s kamatnim stopama je prošlost, te će stope u narednom periodu imati samo pad. U bankama tvrde da smo dostigli maksimum štednje od 8,7 milijardi evra i da se sada samo odvija prebacivanje depozita iz jedne u drugu banku, dok je broj preduzeća i građana koji su kreditno sposobni sve manji.

Uoči Svetskog dana štednje, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da taj dan štediše dočekuju u nezavidnim okolnostima i sa gotovo nultim kamatnim stopama na evropsku valutu. Ona je ocenila da štednja u dinarima donosi najveću zaradu, kao i da su štedni ulozi stanovništva i privrede izvor investicija i privrednog rasta, i dodala da je štednja u bankarskom sektoru sigurna.

   

Zakon o inspekcijskom nadzoru jača položaj inspektora

Izvor: Radio Pančevo, 25.10.2015.

Povodom nedavnog hapšenja poreske inspektorke Ministarstva finansija u Beogradu, zbog sumnje da je primila 1.000 evra mita, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštava da očekuje od nadležnih državnih organa da efikasno procesuiraju i istraže slučaj. Sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, ovo ministarstvo će, navode u saopštenju, učiniti iskorak u zaštiti inspektora od nezakonitih uticaja i onemogućavanja rada, pretnji i napada, a isto tako će ojačati profesionalni i etički standard rada, integritet i odgovornost inspektora, kao i profesionalno postupanje u vršenju nadzora.